top of page

Sladoled na palčki je zakon

Sladoled je eno izmed živil, ki je na voljo skozi celo leto, še posebej pa se prileže v toplejših mesecih. Najpogosteje kot sladica, prigrizek ali spremljevalec toplega poletnega popoldneva. Obstaja v številnih izvedbah in okusih, mi pa smo se odločili primerjati nekaj priljubljenih sladoledov “na palčki”.


Ko rečemo: “Gremo na sladoled”, imamo vedno na izbiro tako mlečne sladolede, kot tiste na sadni oz. vodni osnovi. Primerjava vam torej pomaga pri izbiri sladoleda glede na vaše dnevne energijske potrebe.


Med živili v tej primerjavi je velika razlika, saj je Maxim “pravi” sladoled in je narejen na osnovi mleka, kar že v osnovi pomeni, da bo imel veliko višjo energijsko vrednost, kot sladoled na osnovi sadja oz. vode. Pravilnejše poimenovanje za slednjega je desert, zamrznjeni desert ali zamrznjeni sadni desert. Deklaracija večine mlečnih sladoledov razkriva veliko količino sestavin, ki so v končnem izdelku. Večinoma gre za frakcije mleka in kakava, pogosto tudi rastlinske maščobe in živilske aditive, ki omogočajo potrošniku všečen izdelek. Sladoledi na vodni osnovi načeloma vsebujejo manj sestavin. Produkt slovenskega proizvajalca La Popsi na naši primerjavi je zgolj iz mangove kaše.

la popsi kalorije, kontiki kalorije, la popsi mango, lapopsi mango, sladoled na palčki, vodni sladoled kalorije, maxim kalorije, primerjava sladoleda, primerjava sladoledov
Med hranilno in energijsko vrednostjo sladoleda na mlečni in na vodni osnovi je velika razlika.

Sladoledi na vodni osnovi vsebujejo veliko manj maščobe, kot sladoledi na mlečni osnovi - to je glavni razlog za tako razliko v energijski vrednosti med izdelki. Vsi sladoledi vsebujejo sladkor, ki pa ga lahko proizvajalec v 50 % nadomesti s sladili, ki jih navaja Uradni list RS 21/1993. Sladoled brez sladkorja enostavno ne bi mogel obstajati - če pa bi, pa verjetno ne bi bil nič kaj prida.


Količina sladoleda (tako na palčki, kot v drugi embalaži) je pogosto najprej podana volumsko, torej v mililitrih (ml), zraven pa je še zapis njegove mase v gramih (g). Velik del sladoleda namreč lahko predstavlja vpihan zrak, ki je nujen za užitnost sladoleda - brez vpihanega zraka bi bil namreč pogosto pretrd za uživanje. Vse hranilne vrednosti so podane v gramih, zato pri računanju energijske vrednosti zaužitega sladoleda upoštevajte njegovo maso, ne volumna.


Kateri sladoled torej izbrati? Tistega, ki imate radi in ki vam v danem trenutku paše. Kljub temu pa je dobro, da se zavedate njegove energijske vrednosti in upoštevate vaše energijske potrebe. Sladoled na vodni osnovi je zaradi nizke energijske vrednosti večinoma lažje umestiti v prehrano, kot tistega na mlečni osnovi.


Sladoled na palčki (kateregakoli že izberete) je lahko odličen način nadzora nad zaužito porcijo sladoleda. Kupite enega, enega tudi pojeste. Če kupite tistega v banjici, pa ga imate stalno na dosegu roke in ga boste po vsej verjetnosti prej ali slej pojedli.


754 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page