top of page

Smoothies make the day go smoothly

Updated: Jul 2, 2020

Smuti je hiter in enostaven obrok, ki ga pripraviš tako, da preprosto zmiksaš vse sestavine v blenderju. Lahko ga poješ oz. popiješ takoj, ali pa shraniš za kasneje. Kadar nimaš dovolj časa, da bi zaužil(a) konkreten obrok, je smuti ustrezna izbira, saj ga enostavno popiješ kar po poti. In kadar si v dilemi, kaj si pripraviti za malico v službi oz. v šoli - tudi v tem primeru je smuti prava rešitev. Pa vendar, niso vsi smutiji enaki in ni vsak smuti enako hranljiv.

smuti, smoothie, shake, zdravobrok, uravnoteženobrok
Smuti

Večina si pod besedo “smuti” predstavlja gost napitek iz zmiksanega sadja. To je ena izmed opcij, vendar tega ne moremo smatrati kot ustrezen nadomestek obroka. Ko pripravljaš smuti, čim večkrat upoštevaj enaka navodila, kot jih učimo glede priprave vsakega obroka.


Sadje in zelenjava sta odličen vir prehranske vlaknine. Izberi kar ti srce poželi, od sadja npr. banane, jabolka, pomaranče in jagodičevje, pri zelenjavi pa ne moreš zgrešiti z mlado špinačo, korenjem, rdečo peso ali paradižnikom. Poleg svežega lahko uporabiš tudi zamrznjeno sadje, saj je cenejše in enako hranljivo. Kot vir kompleksnih ogljikovih hidratov pa lahko dodaš še npr. ovsene kosmiče. Smutiju seveda dodaj še vir beljakovin npr. grški jogurt, skuto ali beljakovine v prahu, in kakovostnih maščob npr. avokado, oreške, lanena ali chia semena. S takim kombiniranjem sestavin boš vstopil(a) v popolnoma nov svet okusov, hkrati pa boš ustvaril(a) smuti, ki bo hranilno bogat in te bo nasitil za dlje časa. Zmaga na vseh področjih, torej.


Spodaj imaš recepta za pripravo dveh različnih smutijev: "Smuti kar tako" je primer tistega klasičnega "sadnega shake-a" - sadje in mleko. "Smuti kot se šika" pa je tisti "the" smuti o katerem smo govorili zgoraj.


Smuti kar tako:

200 ml mleka

1 banana

10 jagod


Smuti kot se šika:

300 ml vode

pol skodelice borovnic

200 g manj mastnega grškega jogurta, skyra ali skute

2-3 žlice ovsenih kosmičev

1 žlica orehov

1 žlička medu

smuti, smoothie, shake, banana, jagode, jagodnismuti
Smuti kar tako
smuti, smoothie, shake, borovničevsmuti, orehi, skyr, obrok
Smuti kot se šika

394 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page