top of page

So vsa prehranska dopolnila kakovostna?

Prehranska dopolnila lahko kupimo kjerkoli. Na spletu, v lekarni ali pa kar v najbližji lokalni trgovini. Povsod je v ponudbi pester nabor prehranskih dopolnil, vsako izmed njih pa je oglaševano kot najboljše.


Ampak, ali so vsa prehranska dopolnila res tako kakovostna?


Poglejmo si kar na primeru slovenskega trga.


Prisotnost deklariranih bakterij v 19 probiotičnih izdelkih na slovenskem trgu sta nedolgo nazaj ugotavljali Mohar Lorbeg in Bogovič Matijašić (2018). Pregledali sta 18 prehranskih dopolnilih in 1 izdelek, ki je bil uvrščen med živila za posebne zdravstvene namene. Na razočaranje kupcev sta ugotovili, da je vsebina le 8 izdelkov popolnoma ustrezala označbi na izdelku. Zataknilo se je namreč tako pri ustreznem številu živih bakterij glede na označbo kot tudi pri potrjevanju prisotnosti vseh bakterij, ki so bile navedene na označbi. Na kratko: nekaterih izdelki so vsebovali manj živih bakterij kot je to obljublja označba izdelka ali pa z analizami niso mogli potrditi prisotnosti označenih bakterij.

Slaba kakovost prehranskih dopolnil na slovenskem trgu

Tudi drugi raziskovalci ugotavljajo, da se vsebina prehranskih dopolnil ne sklada vedno z označeno vrednostjo. Vrednost, ki so jo dobili po laboratorijski analizi je bila v nekaterih primerih nižja, v nekaterih primerih pa višja od tistega kar je pisalo na embalaži izdelka. Nobena od teh dveh opcij ni za potrošnika preveč ugodna, saj je tako nenameren prenizek vnos kot tudi nenameren previsok vnos določenih hranil lahko tvegan za naše zdravje.


Ali to sedaj pomeni, da je vsebina vseh prehranskih dopolnil popolnoma drugačna kot je to navedeno na označbi? Seveda ne. Ključno je, da znaš presoditi katera prehranska dopolnila so bolj kakovostna, katera manj in katera podjetja, ki proizvajajo prehranska dopolnila, so bolj vredna zaupanja.


Se sprašuješ, kako se izogniti nakupi nekakovostnega prehranskega dopolnila?


Da boš pri nakupu prehranskih dopolnil lahko suveren/a, boš na našem webinarju o prehranskih dopolnilih, ki bo potekal 29.5. in 5.6. ob 18:00, izvedel/a, kako kupiti kakovostno prehransko dopolnilo.


292 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page