top of page

Soja in sojini izdelki

Soja velja za najboljši rastlinski vir beljakovin.


Ne le zato, ker jih med vsemi stročnicami vsebuje največ, pač pa ima hkrati tudi najbolj popolno aminokislinsko sestavo, s katero se celo približa živalskim beljakovinam. Iz tega razloga lahko predstavlja samostojni vir beljakovin v obroku, medtem ko je ostale stročnice priporočeno kombinirati z žiti.

soja, stročnice, beljakovine, vegan, vegetarijanska prehrana, veganska prehrana, vegansko, tofu, sojini koščki, sojine beljakovine, sojin napitek, sojino mleko, sojin jogurt, sojin namaz, alpro, spar, valsoia, evergreen, natura
Soja in sojini izdelki

V svojo prehrano lahko vključiš sojo kot tako, v zrnih. Pri nas sicer ni tako pogosta kot fižol in nam druge bolj poznane stročnice, jo je pa mogoče kupiti tako v sveži, kot tudi v zamrznjeni in konzervirani obliki.


Na trgovskih policah pa najdeš tudi različne iz soje narejene izdelke.


Na eni strani imamo takšne, ki so narejeni izključno ali pretežno iz sojinih zrn. To so npr. tofu ter sojini koščki oziroma sojine beljakovine v drugačnih oblikah. Ti izdelki so zelo bogati z beljakovinami in lahko v obrokih učinkovito nadomestijo meso in druge živalske izdelke.


Poleg teh pa je na voljo tudi široka ponudba drugih izdelkov, pri katerih pa soja ne predstavlja večinskega dela sestavin, kot so npr. sojin napitek, alternativa jogurtu in namaz. Posledično je vsebnost beljakovin pri teh precej manjša, zato naj ne predstavljajo glavnega vira le-teh pač pa naj služijo le dodatni obogatitvi obroka. Vseeno so izdelki iz soje boljši vir beljakovin kot vsi ostali rastlinski nadomestki, npr. kokosovi, ovseni, riževi ipd., ki beljakovin praktično ne vsebujejo. V vsakem primeru pa bodi pri takšnih izdelkih pozoren/a na celoten seznam sestavin. Po eni strani so pogosto obogateni z različnimi minerali in vitamini, ki jih sicer pri rastlinski prehrani lahko primanjkuje (npr. kalcij in vitamini B2, B12, D). Po drugi stani pa se med sestavinami hitro znajde večja količina maščobe, sladkorja in soli ter vrsta različnih aditivov, ki izdelkom dajejo ustrezne senzorične lastnosti.


Ali vključuješ sojo v svojo prehrano? Kateri je tvoj najljubši izdelek?

447 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page