top of page

Solata ali burek?

Kaj imata skupnega solata in smoothie? Oba imata zelenjavno/sadno osnovo, dodatki pa so tisti, ki ju lahko spremenijo v kompleten obrok. Ali dva.


Če ješ solato kot samostojen obrok jo sestavi tako kot sestavljaš ostale obroke - poskrbi, da poleg zelenjave vsebuje tudi vir beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov in kakovostnih maščob. Meso, ribe, jajca, sir, avokado, semena, oreški, žita, stročnice, koruza ipd. Zavedati pa se moraš, da vsi ti dodatki solato sicer naredijo uravnoteženo, ampak hkrati tudi prispevajo večinski del kalorij k njeni končni energijski vrednosti. Na solati pa seveda ne sme manjkati še okusen preliv, ki prispeva še več kalorij, predvsem na račun maščob.

solata, burek, pečjak, piščanec, mocarela, avokado, semena, jogurt, preliv, olje, kalorije, hujšanje, izguba telesne mase, energijska vrednost, mesni burek, meso, maščobe, beljakovine, prehranska vlaknina

Z nepremišljeno izbiro dodatkov in prelivov energijska vrednost solate hitro naraste in se lahko primerja celo npr. z burekom. Slednji pa po mnenju marsikoga nima mesta v prehrani nekoga, ki želi izgubiti telesno maso. Solata bo sicer v vsakem primeru bolj bogata s hranili, vendar iz vidika energijskega “budgeta” lahko zasede ravno toliko prostora kot katerkoli energijsko bogat obrok.


Solata je lahko super in uravnotežen obrok. Le ne pretiravaj z dodatki in mastnimi prelivi, saj potem solata kmalu ni več “samo” solata.


306 views0 comments

Kommentarer


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page