top of page

Surovo in kuhano

Se tudi ti kdaj vprašaš ali se energijska in hranilna vrednost na embalaži nanašata na surovo ali na toplotno obdelano živilo?

toplotna obdelava, masa, sprememba mase, voda, kilogrami, grami, kuhanje, pečenje, praženje, kalorije

V splošnem velja, da se podatki nanašajo na surovo maso živila, torej na tisto, kar se nahaja v embalaži. V nekaterih primerih pa sta še posebej dodani energijska in hranilna vrednost za živilo pripravljeno po predlaganem postopku.


Zakaj je to sploh pomembno? Ker med toplotno obdelavo pride do spremembe mase živila. Končna masa v večini primerov ne bo enaka tisti na začetku. Ali se bo povečala ali zmanjšala pa je odvisno od tega, kateri način toplotne obdelave izberemo.


Živila, ki so namenjene kuhanju (npr. testenine, riž) med kuhanjem vpijejo vodo in njihova masa se pri tem poveča od 2-krat pa celo do 5-krat.

toplotna obdelava, masa, sprememba mase, voda, kilogrami, grami, kuhanje, pečenje, praženje, kalorije, absorpcija, testenine, makaroni, riž, rižota, polenta, ovseni kosmiči, ovsena kaša, kaša, kosmiči, fižol, stročnice

Po drugi strani pa nekatera živila (npr. meso, jajca) pogosteje pripravljamo s suhimi metodami, pražimo ali pečemo. Pri tem pride do izparevanja vode in končna masa je nižja, za približno 25 %.

toplotna obdelava, masa, sprememba mase, voda, kilogrami, grami, kuhanje, pečenje, praženje, kalorije, izparevanje, izhlapevanje, izguba vode, meso, ribe, piščanec, zrezek, tofu, krompir, pečen krompir

Kar moraš vedeti je to, da čeprav končna masa živila ni enaka tisti na začetku, se energijska vrednost ne spremeni. Če iz 100 g surovih testenin na koncu dobiš približno 250 g kuhanih, to ne pomeni, da je tudi energijska vrednost 2,5x višja, ampak je še vedno enaka kot pri tistih 100 g, ki si jih imel/a na začetku. Enako velja tudi pri piščancu. Čeprav bo piščanca po pečenju manj kot na začetku, je energijska vrednost še vedno enaka kot jo je imela večja masa surovega mesa.

toplotna obdelava, masa, sprememba mase, voda, kilogrami, grami, kuhanje, pečenje, praženje, kalorije, testenine, makaroni, pasta

Podobno velja tudi za vsebnost makrohranil. Tudi ta po toplotni obdelavi ostane enaka. Če 100 g surovega piščanca vsebuje 23 g beljakovin in iz njega na koncu dobimo 75 g pečenega piščanca, ta prav tako vsebuje 23 g beljakovin.

toplotna obdelava, masa, sprememba mase, voda, kilogrami, grami, kuhanje, pečenje, praženje, kalorije, piščanec, meso, beljakovine, zrezek, prsa, prsi

Če spremljaš svoj vnos hrane v različnih aplikacijah, bodi še posebej pozoren/a, ker te običajno omogočajo obe možnosti - surovo ali kuhano. Če veš koliko živila si vzel/a za pripravo raje vnesi to maso, če ocenjuješ količino v že pripravljenem obroku pa raje izberi možnost po toplotni obdelavi. Ne mešaj pa hrušk z jabolki, saj bo tvoj obrok sicer na koncu imel nekajkrat večjo (ali manjšo) prehransko vrednost kot v resnici.


802 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page