top of page

Temna čokolada nam pomaga hujšati, mlečna pa redi?

Updated: Apr 9, 2020


Čokolada je za marsikoga najljubša sladka dobrota. Živilo, ki ga povezujemo z veseljem, lepimi občutki in nasploh s pozitivnimi čustvi.

Na drugi strani pa je pogosto tudi eno od prvih živil, ki jih posamezniki iz prehrane izločijo ali omejijo, kadar želijo izgubiti telesno maso.

Med mlečno in temno čokolado je precejšnja razlika. Temna čokolada je v glavnem sestavljena iz kakavovih delov in nekaj malega sladkorja, mlečna čokolada pa je v bistvu sladkor z nekaj kakava in mleka. To je dobro vidno na infografiki, ki primerja hranilno in energijsko vrednost temne čokolade s 75 % kakava in mlečne čokolade.Vsake toliko pa kdo reče: “Jej temno namesto mlečne čokolade - temna ne redi, ker ima manj sladkorja.”

To seveda ni res - poglejmo zakaj. Energijska vrednost temne čokolade je pogosto še malo višja od energijske vrednosti mlečne čokolade, saj vsebuje veliko več maščobe zaradi višje vsebnosti kakava. Enaka količina temne čokolade lahko torej prispeva še več energije k posameznikovi prehrani, kot mlečna. Sladkor sam po sebi ne redi. Tudi maščoba ne. V bistvu ne redi nobeno hranilo ali hrana "kar tako".

Porast telesne mase lahko povzroči samo presežek energije, ki ga vnesemo s prehrano, če malo ne pazimo.

Bistvo tega zapisa in primerjave:


Če zadevo postavimo v prakso, pa hitro ugotovimo, da je pogosto lažje pojesti “preveč” mlečne čokolade, kot temne. Temna nas lahko tudi nekoliko bolj nasiti zaradi (znatne) vsebnosti prehranske vlaknine. V vseh pogledih je temna čokolada bolj hranljiva, kot mlečna čokolada. To pa še ne pomeni, da ne more zagotavljati presežka energije. Količina čokolade v kombinaciji s preostalo prehrano posameznika je tista, ki določa, ali je nekaj “redilno” ali ne.

Ko smo ravno že pri besedi "redilno". Dajmo se skupaj potruditi, da jo dokončno izkoreninimo, ker res ni potrebna. Pogosto popolnoma zgreši bistvo, uporablja pa se jo (največkrat po krivem) kar vsepovprek.


Mi prisegamo na temno čokolado. Radi imamo tako z najmanj 75 % kakava. Katera pa je tvoja najljubša čokolada? :)

1,004 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page