top of page

Testenine in njoki

Katera je tvoja najljubša priloga k obroku?


Testenine smo bolj podrobno spoznali že v eni od prejšnjih primerjav. Najpogosteje so narejene le iz moke oziroma zdroba in vode. Torej gre tudi v sestavi pretežno za ogljikove hidrate in nekaj beljakovin, ki izvirajo iz pšenice. Če te zanimajo razlike med testeninami iz različnih mok pa malo pobrskaj po našem profilu.


Ravioli, tortelini, kapeleti in druge oblike prav tako spadajo med testenine. Polnjene testenine. Polnjeni so lahko z različnimi nadevi, od najbolj klasičnih sirnih in mesnih, pa do rikote in špinače, pršuta, pesta in gob ter celo s pečenko. Razmerje med testeninami in nadevom je približno 50:50. Ker nadev sestavljajo predvsem sestavine, ki so bolj bogate z maščobami in ker je nadeva kar precej, je posledično tudi vsebnost maščob pri polnjenih testeninah večja.


Za razliko od testenin, pri njokih/svaljkih osnovo predstavlja krompir. Čeprav je za oblikovanje končnega produkta potrebno dodati tudi nekaj moke, krompir predstavlja večinski delež vseh sestavin. Ker krompir že sam po sebi vsebuje manj ogljikovih hidratov kot moka, so njoki najmanj energijsko bogata priloga, izmed prikazanih. Pogosta različica so tudi njoki s skuto, kjer se na račun te sestavine nekoliko poveča vsebnost maščob, medtem ko o dodatni obogatitvi z beljakovinami ne moremo govoriti. Kaj pa ajdovi, pirini, polentni ipd. njoki? Tudi pri teh je osnova krompir, razlika je le v izbiri dodane moke. Hranilna vrednost je primerljiva, zaradi dodatka bolj polnovredne moke pa so nekoliko bolj bogati s prehransko vlaknino.

testenine, makaroni, polžki, rezanci, tortelini, ravioli, kapeleti, polnjene testenine, sirovi tortelini, sir, barilla, rana, njoki, spar, krompir, krompirjevi njoki, ogljikovi hidrati, priloga
Testenine in njoki

Ne glede na to katero izbereš, upoštevaj količino, ki jo boš dejansko pojedel/a. Sploh pri tortelinih in njokih se hitro zgodi, da eno pakiranje nasiti manj ljudi, kot je predvidel proizvajalec. Seveda pa ne pozabi, da na energijsko in hranilno vrednost obroka močno vplivaš tudi z izbiro omake in ostalih sestavin obroka.


Bi rad/a že pred nakupom prepoznal/a takšne razlike med živili?


Prijavi se na SpoznajPrehrano izziv.

458 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page