top of page

Topli napitki iz domačega "štanta"

Vstopili smo v praznični december, lučke že gorijo, iz kuhinje pa že diši po božičnih piškotih. Temperature so iz dneva v dan nižje in ob večerih se rad pogreješ s toplim napitkom. Osvežilno limonado je nadomestil čaj, mošt in mlado vino sta pozornost prepustila kuhanemu vinu, namesto gin tonika pa je zdaj čas za vse bolj priljubljen kuhan gin. Včasih je bilo vse našteto nepogrešljiv del druženja s prijatelji na »štantih«, v trenutni situaciji pa ti preostane to, da si najljubši zimski napitek pripraviš kar doma.


Katerikoli napitek izbereš, ne pozabi, da lahko tudi pijača nezanemarljivo doprinese k tvojemu energijskemu vnosu.

zima, napitek, zimski napitek, zimski napitki, čaj, kuhano vino, vino, kuhan gin, gin, sneg, sladkor
Zimski napitki

Čaj je v osnovi brez energijske vrednosti, a to se hitro spremeni, če mu dodaš žličko ali dve sladkorja ali medu. 1 čajna žlička (5 g) sladkorja oz. medu doprinese dodatnih 20 oz. 15 kcal.


Ne pozabi, da ima že sam alkohol svojo energijsko vrednost, in sicer 7 kcal/g. Če čaju dodaš še šilce ruma, njegovo energijsko vrednost povečaš za cca. 70 kcal. Tu tiči tudi razlog, da imata vino in gin že brez dodatkov kar nekaj kalorij. Pri kuhanem vinu je glavna sestavina seveda vino, ki mu lahko dodaš poljubne začimbe ter sladkor ali med za slajši okus. Kuhan gin pa je topla mešanica gina in jabolčnega soka, prav tako s poljubnimi začimbami. Količina alkohola je tukaj nekoliko manjša, zato pa jabolčni sok vsebuje sladkor in seveda kar nekaj dodatnih kalorij. Na ta račun dodatno sladkanje morda niti ne bo potrebno.


Hladne večere si lahko popestriš s tistim napitkom, ki ti je izmed vseh najljubši. Pozornost nameni dodatkom, ki lahko pomembno povečajo njegovo energijsko vrednost. Predvsem bodi zmeren pri količini dodanega sladkorja in sladkaj le toliko, da ti bo okus napitka ustrezal. Namesto sladkorja lahko napitek raje obogatiš z nekaj sveže iztisnjenega limoninega ali pomarančnega soka ter s svojimi najljubšimi začimbami.

136 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page