top of page

Tudi rastline so lahko dober vir beljakovin

Fižol, leča, grah, soja, čičerika, bob, arašidi in še bi lahko naštevali. Vse te uvrščamo med stročnice. Ja, tudi arašidi so stročnica, ne oreški.


Stročnice so skupina rastlin in prava zakladnica hranil. V največji meri jih sestavljajo kompleksni ogljikovi hidrati in prehranska vlaknina, ki pomaga pri prebavi. Poleg tega vsebujejo še obilico železa, mangana, magnezija, fosforja, vitamina B6 in vitamina B9 (folata). Nenazadnje pa so stročnice najboljši rastlinski vir beljakovin. Seveda delež beljakovin pri vseh stročnicah ni enak, koliko jih katera vsebuje pa je prikazano na spodnji infografiki.

stročnice, beljakovine, rastline, aminokisline, soja, arašidi, fižol, leča, grah, čičerika
Vsebnost beljakovin v stročnicah

Kljub temu, da so stročnice najboljši rastlinski vir beljakovin pa imajo eno pomanjkljivost. Stročnice namreč ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, ki pa jih naše telo nujno potrebuje. Na srečo imamo tu še eno skupino rastlin, s katero se stročnice dopolnjujejo – žita. Stročnicam primanjkuje aminokislin metionina in cisteina, vsebujejo pa veliko lizina in treonina. Pri žitih pa je ravno obratno. Kot dva koščka puzlov, ki se popolnoma prilegata. Če v obroku kombiniraš oboje, stročnice in žita, dobiš torej vse aminokisline, ki jih potrebuješ in lahko rečeš, da je tvoj obrok vseboval dober vir beljakovin.


Kar še lahko vidiš na infografiki je to, da soja, še bolj pa arašidi, odstopajo po energijski vrednosti. Seveda sta obe stročnici, enako kot ostale, dobrodošli na tvojem jedilniku, le malo bolj pazi pri količini.


Stročnice so res super živilo in priporočamo, da jih v svoj jedilnik vključiš vsaj dvakrat na teden. Uživaš jih lahko v solatah, enolončnicah, omakah, kot prilogo ali v obliki namazov (npr. humus). Katera pa je tvoja najljubša?

1,456 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page