top of page

Tunina v oljčnem olju vsebuje več maščob, kot beljakovin

Ribe so odličen vir kakovostnih beljakovin. Najbolj zaželeno je, da se na tvojem jedilniku znajdejo vsaj 2x tedensko. Od tega vsaj 1x izberi mastne ribe - to so npr. losos, skuša ali sardina. S tem v telo vneseš še dolgoverižne večkrat nenasičenih omega-3 maščobne kisline, ki imajo dokazane pozitivne učinke na zdravje – ohranjajo zdravo živčevje, delujejo protivnetno, pomagajo pri zniževanju krvnega holesterola, pri starostnikih pa celo pomagajo ohranjati mišično maso.


Če svežih rib nimaš pri roki ali nimaš časa za njihovo pripravo, so konzervirane ribe popolnoma ustrezna alternativa. Priporočamo le, da pri nakupu izbereš tiste v lastnem soku. Če kupiš tiste v olju, pa tega raje odlij, saj boš na ta način močno zmanjšal energijsko vrednost obroka. Iz tabele je dobro razvidno, da je razlika v energijski vrednosti tunine v oljčnem olju in v lastnem soku precejšnja. Maščoba, kamor spada tudi olje, je namreč energijsko najbogatejše hranilo in vsebuje 9 kcal energije na gram.


Če konzerviranih rib ne uživaš ravno pogosto, se ta razlika v energiji ne bo tako poznala. Če pa se na tvojem jedilniku znajdejo večkrat tedensko, te številke niso več zanemarljive. Podobna razlika obstaja tudi pri ostalih vrstah konzerviranih rib, ne samo pri tunini. Odlivanje olja svetujemo tudi pri ostalih vrstah konzerviranih rib.


Za osebe, ki želijo pridobiti na telesni masi ali želijo preprečiti izgubo telesne mase, bo tunina v oljčnem olju verjetno boljša izbira. V majhnem volumnu namreč zagotavlja visoko energijsko vrednost.


Pa težke kovine? Ne skrbi, pri zmernem uživanju rib te previsok vnos težkih kovin ne rabi skrbeti.


844 views0 comments

Comentarios


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page