top of page

Uravnoteženo "na hitro"

“Joj, nimam časa za uravnotežen obrok, bom pojedel/a nekaj na hitro.” Zveni znano? Pogosto povezujemo obrok “na hitro” z hranilno revnimi živili ali pa ga enačimo z neuravnoteženim obrokom. Ampak samo zato ker se ti mudi, še ne pomeni, da si ne moreš pripraviti uravnoteženega obroka.

#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #uravnoteženobrok #uravnoteženzajtrk #cornflakes #skyr #kivi #oreščki #oreški #jogurt #koruznikosmiči #kosmičizazajtrk #hrustljavikosmiči #balancedmeal #balancedbreakfast #idejezazajtrk #idejezauravnoteženzajtrk #uravnoteženo #hiterzajtrk #uravnoteženhiterzajtrk #zajtrktogo

Uravnoteženi obroki ne potrebujejo zapletenih receptov in deset različnih sestavin. Ključno je le, da na tvojem krožniku pristane vir ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in nekaj sadja in/ali zelenjave.

#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #uravnoteženobrok #uravnoteženamalica #beljakovinskaploščica #proteinskaploščica #sadje #borovnice #balancedmeal #balancedsnack #idejezamalico #idejezauravnoteženomalico #uravnoteženo #hitramalica #uravnoteženahitramalica #malicatogo

Viri ogljikovih hidratov, ki jih lahko pripraviš kot bi mignil so na primer kuskus, njoki, testenine, riž, tortilje in različni kosmiči. Najbolj vsestranski in verjetno največkrat spregledan vir ogljikovih hidratov pa je kruh.


Viri beljakovin, ki ti za pripravo vzamejo najmanj časa so na primer ribe iz konzerve, stročnice iz konzerve, mlečni izdelki (siri, skuta, skyr, grški jogurt), jajca, tofu in zrezek.

#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #uravnoteženobrok #uravnoteženokosilo #testeninesparadižnikomintuno #paradižnikovaomaka #vloženapesa #tuna #makaroni #testenine #polnozrnatetestenine #balancedmeal #balancedlunch #idejezakosilo #idejezauravnoteženokosilo #uravnoteženo #hitrokosilo #uravnoteženohitrokosilo

Sadje in zelenjavo lahko uporabljaš tako svežo, kot tudi zamrznjeno ali konzervirano. Prednost zamrznjenega sadja in zelenjave je, da se izogneš čiščenju in rezanju, hkrati pa lahko zamrznjeno sadje in zelenjavo uporabiš v vseh jedeh, v katerih bi sicer uporabil svežo. Situacijo, ko v hladilniku nimaš sveže izbire lahko reši tudi konzervirano sadje in zelenjava - kisle kumarice poleg toplega sendviča so klasika.

#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #uravnoteženobrok #uravnoteženavečerja #kruh #polnozrnatikruh #zrnatisir #mlečniizdelki #jajca #idejezavečerjo #idejezauravnoteženovečerjo #uravnoteženo #hitravečerja #uravnoteženahitravečerja  #balanceddinner

Če se ti zdi, da pod časovnim pritiskom težje uravnotežiš svoje obroke, ti lahko pride prav pisanje tedenskega jedilnika. Tako že vnaprej nakupiš živila, iz katerih boš pripravil/a uravnotežene obroke in zato ni strahu, da bi katera skupina živil doma manjkala. Poleg tega točno veš, kaj imaš v planu pripraviti za naslednji obrok in ti ni potrebno razmišljati o tem, kako boš obrok skombiniral/a.


Tudi če obrokov ne planiraš vnaprej, je vedno koristno imeti na zalogi nekaj različnih virov iz vsake skupine živil. Konzerve, suha živila (testenine, riž, kaše), zamrznjeno sadje in zelenjava ter vnaprej pripravljene zamrznjene jedi ti lahko vedno priskočijo na pomoč pri pripravi hitrega uravnoteženega obroka.

#spoznajprehrano #uravnoteženaprehrana #uravnoteženobrok #uravnoteženo #hitriobroki #hitriuravnoteženiobroki #lifehack #mealplan #mealhacks

Katera živila pa ti najraje kombiniraš v hitre uravnotežene obroke?253 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page