top of page

Varno shranjevanje hrane

Updated: Apr 21, 2023

Da ima lahko katerakoli hrana ugoden vpliv na naše zdravje, mora biti najprej varna. Za varnost hrane smo odgovorni tudi potrošniki, ki imamo pravzaprav velik vpliva na to, ali bo hrana na naših krožnikih varna ali ne. Skrb za varnost hrane se začne že v trgovini, nadaljuje se s transportom do doma, sledi ustrezno shranjevanje, lahko tudi zamrzovanje in odtajevanje ter nenazadnje priprava, toplotna obdelava in po potrebi ohlajanje ter pogrevanje hrane.

#varnahrana #varnosthrane #foodsafety #hladilnik #hlajenje #zamrzovalnik #zamrzovanje #FIFO #firstinfirstout #hladnaveriga #shranjevanjehrane #shranjevanje

Pri nakupovanju hrane bodite pozorni, da ne kupite konzerv, ki so napihnjene ali poškodovane, ter sadja/zelenjave, ki je nagnito. Čeprav je branje označbe na živilu morda malo dolgočasno, nam le-ta izda pomemben podatek o roku uporabnosti, pravilnemu shranjevanju in pripravi ter vsebnosti alergenov.

Ko hrano nakupite, jo čimprej transportirajte do doma. Sladoledi in druga zamrznjena ali hlajena živila vam bodo hvaležna, če jih boste do domačega zamrzovalnika ali hladilnika dostavili v hladilni torbi oziroma vreči.

#varnahrana #varnosthrane #foodsafety #hladilnik #hlajenje #zamrzovalnik #zamrzovanje #FIFO #firstinfirstout #hladnaveriga #shranjevanjehrane #shranjevanje

Prednost zamrzovanja je, da lahko živila v njem hranimo bistveno dlje kot v hladilniku. Časovna priporočila shranjevanja živil v zamrzovalniku so okvirne številke, ki naj vam bodo v pomoč takrat, ko ne veste, do kdaj je potrebno neko zamrznjeno živilo porabiti. Hvaležni pa si boste, če na embalažo živila napišete vsebino in datum priprave/zamrzovanja.

#varnahrana #varnosthrane #foodsafety #zamrzovanje #časzamrzovanja #časzamrzovanjaživil #rokuporabezamrznjenehrane #rokuporabnostizamrznjenehrane #shranjevanjehrane #shranjevanje

Živila lahko nato odtajate na tri načine:


1. Hladilnik: Čas odtajevanja ne sme biti daljši od 12 ur. Če živilo še ni odtajano, nadaljujemo s hitrim odtajevanjem s hladno vodo ali mikrovalovno pečico.


2. Hladna voda: Ta način je veliko krajši, vendar pa mora biti živilo pakirano v vodotesno embalažo.


3. Mikrovalovna pečica: Zaradi težjega doseganja enakomerne temperature je primerna zgolj za manjše kose hrane. Enakomerno segrevanje živila dosežemo tako, da prekinjamo delovanje mikrovalovne pečice in vmes hrano pomešamo. Držimo se tudi navodil proizvajalca.

#varnosthrane #varnahrana #foodsafety #varnoodtajevanje #odtajevanje #odtajanje #tajanje #odtaljevanje #odtajevanjevhladilniku #odtajevanjevvodi #odtajevanjevmikrovalovnipečici

Pomembno je, da odtajanih živil nikoli ne zamrzujemo ponovno.


Na blogu in v prihodnjih objavah bomo predstavili, katerih 5 korakov je ključnih za pripravo varne hrane, kakšna so pravila pogrevanje hrane ter katerih živil se (ne)sme pogrevati.

60 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page