top of page

Veganski sladoledi

Prejšnji teden smo se v primerjavi dotaknili tega, da je prav vsak sladoled lahko brez slabe vesti, če ga znaš pravilno umestiti v svojo celostno prehrano. V eni izmed preteklih primerjav pa smo že pisali o tem, da rastlinski način prehranjevanja ni nujno bolj »zdrav«, kakor so mnogi prepričani.


Če združimo eno in drugo dobimo veganski sladoled. Teh je na trgovskih policah oziroma v skrinjah vsako leto več. Zato, da imajo tisti, ki se prehranjujejo rastlinsko večjo izbiro in/ali zato, ker z napisom »vegansko« pritegnejo tudi pozornost sicer vsejedih ljudi, ki takšen sladoled kupijo v prepričanju, da je prehransko bolj ustrezen?

Sladoled, poletje, veganski sladoled, vegan, spar, veggie, spar veggie, ben and jerrys, ben & jerry's, carte dor, indy, pippa, valsoia, vanilija, magnum, almond, mandelj, kalorije, maščobe
Veganski sladoled

Podobno kot to pogosto velja tudi za nekatere druge rastlinske alternative, ima večina veganskih sladoledov še manj ustrezno hranilno vrednost kot običajen mlečni sladoled. Vsebnost sladkorjev se sicer ne razlikuje, imajo pa veganske alternative precej višjo energijsko vrednost, predvsem na račun maščob (za primerjavo: čokoladni sladoled Planica vsebuje 8 g maščob).


Glavna sestavina mlečnega sladoleda je seveda mleko, ki mu je dodan sladkor, poljubni dodatki, ki karakterizirajo njegov okus ter nekaj aditivov, ki poskrbijo za ustrezne senzorične lastnosti. Osnova veganskih sladoledov pa se od sladoleda do sladoleda razlikuje. Od vode in različnih rastlinskih napitkov, pa do sojinega ekstrakta. Na seznamu sestavin sledi olje, najpogosteje kokosovo, zaradi česar je v teh sladoledih večina maščob nasičenih. In res, veganski sladoledi vsebujejo od 5 pa vse do 15 g nasičenih maščobnih kislin, medtem ko se pri mlečnih sladoledih vrednosti gibljejo bolj na spodnji meji. Za sladek okus sladoledov poskrbijo sladkorji in sirupi, za izgled in teksturo pa emulgatorji in stabilizatorji.


Če se prehranjuješ (pretežno) rastlinsko je super, da ti današnja ponudba omogoča tako široko izbiro sladoledov. Če pa takšen sladoled kupiš samo zato, ker napis »vegan« enačiš z bolj prehransko ustreznim, od danes naprej morda raje dvakrat premisli, preberi označbo in kupi tisti sladoled, ki ti je ljubši, tudi če je mlečni.


584 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page