top of page

Vodo z okusom si pripravi kar sam

Že večkrat smo poudarili kako zelo pomembna je ustrezna hidracija. Tekočina ti zagotavlja dobro počutje in delovanje tekom dneva, pripomore k ustreznemu transportu hranil in kisika po tvojem telesu ter skrbi za optimalno izločanje produktov presnove. Zadostna hidracija ti omogoča vse to in še veliko več.


Kako torej poskrbeti za zadosten vnos tekočine? S katero pijačo? Prva izbira naj bo vedno voda. Če pa ti vnos zadostne količine vode predstavlja izziv, si vodo lahko popestriš in s tem povečaš možnost za vnos, ki je skladen s tvojimi potrebami po tekočini.

voda, domačavodazokusom, kupljenavodazokusom, aromatiziranavoda, sladkor, hidracija, tekočina
Primerjava doma narejene in kupljene vode z okusom

Veš, da je voda najboljša izbira tekočine zate. Veš pa tudi, da mogoče zelo rad piješ sok. Sok vsebuje veliko sladkorja, zato skleneš kompromis in izbereš vodo z okusom. Voda z okusom vsebuje nekaj sladkorja, a vseeno pol manj od soka. Super razmišljanje in dobra odločitev. Pa vendar…


Če vodo z okusom piješ redno in “za žejo”, torej v večjih količinah, s tem vseeno vneseš znatno količino sladkorja. Najboljša rešitev: vodo z okusom si pripravi sam! Možnosti je ogromno - v vodo lahko narežeš poljubno sadje, npr. jagode, limone, limete, lubenico, borovnice ali maline. Lahko jo popestriš z različnimi zelišči, kot so meta, melisa in rožmarin. Za bolj pogumne pa so opcije tudi timijan, bazilika in žajbelj. Seveda so izvedljive tudi kombinacije sadja in zelišč, npr. jagode z meto ali pomaranča z rožmarinom. Možnosti in kombinacij je seveda neskončno - eksperimentiraj!


Vse zgornje ideje so brez dodanega sladkorja in zato praktično brez energijske vrednosti (kalorij). Ko pijače zmanjka, lahko še poješ dodano sadje in s tem vneseš nekaj malega vitaminov, mineralov in antioksidantov.


Na tem mestu lahko omenimo tudi plastično embalažo. Doma pripravljeno vodo z okusom lahko popiješ iz steklenega kozarca ali si jo naliješ v flaško, medtem ko se pri nakupu vode z okusom v trgovini porabi plastične embalaže ne moremo izogniti.


186 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page