top of page

Volumen je lahko ključ do uspeha

Tako kot kilogram železa tehta enako kot kilogram sena, tako je kalorija enaka kaloriji. Vendar ima kilogram železa manjši volumen kot kilogram sena. In enako velja pri hrani.

sladoled, lubenica, sadje, poletje, vroče, sonce, hrana, sladica, osvežitev, volumen, energijska gostota, sitost, maxim, manedelj
Volumen hrane

Energijsko gosta hrana ima visoko energijsko vrednost v relativno majhnem volumnu. To pomeni, da zaužiješ več kalorij, tvoj želodec pa ni najbolj poln, zato si kmalu spet lačen/a.


Na drugi strani imamo hrano, ki ima manjšo energijsko gostoto, zato pa ima večji volumen, ki hitro napolni tvoj želodec. Na primer zelenjava in sadje. Pogosto imata celo tako velik volumen, da je skoraj nemogoče pojesti takšno količino, da bi se z energijskim vnosom približala/a kateremu od energijsko gostejših živil. Poleg tega ta živila poskrbijo, da si prej sit/a in boš na ta račun pojedel/a manj druge hrane, občutek sitosti pa bo trajal dalj časa. Za piko na i pa sta zelenjava in sadje še bogata s hranili.


Na vroč poletni dan si željo po sladkem seveda lahko potešiš s sladoledom. Ali si za kosilo privoščiš en dober burger. Ampak daj priložnost tudi skodelici svežega sadja in okusni uravnoteženi solati. Morda ti ravno to pomaga na poti do tvojega cilja.

341 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page