top of page

Vpliv jajc na zdravje

Updated: Mar 11, 2020

Jajca so za marsikoga nepogrešljiv del vsakodnevne prehrane. O njih se v prehranskih ter v širših krogih javnosti kar precej govori. Včasih so na dobrem, včasih pa na slabem glasu. Ta objava bo odgovorila na vsa vprašanja in dileme v povezavi z njimi.


Poglejmo si nekaj razlogov za njihovo priljubljenost:

- so relativno poceni

- dostopna so kadarkoli in kjerkoli

- so odličen vir hranil

- jajca so enostavna za pripravo in uporabna v najrazličnejših jedeh.


Podrobnejša hranilna sestava jajca:


jajca hranila, jajca kalorije, sestava jajca, jajca vitamini, jajca beljakovine
Jajca so bogat vir beljakovin, dobrih maščob in vitaminov. Poleg tega so tudi zelo nasitna.


Kljub temu pa se o njih pogosto govori kot o živilu, ki je povezano z negativnimi učinki na zdravje. Vzrok za to je predvsem vsebnost maščob in znatna količina holesterola. Logično sklepanje bi seveda bilo: "Če jajca vsebujejo holesterol, potem njihovo uživanje dvigne nivo holesterola v krvi, kajne?"Vpliv uživanja jajc na nivo holesterola in drugih lipidov v krvi:

jajca holesterol, holesterol v jajcih
Uživanje jajc nima negativnih posledic na krvne lipide.

Pred kratkim je bilo objavljeno znanstveno delo, kjer so znanstveniki spremljali povezavo med vnosom jajc ter smrtnostjo, lipidnim profilom (koncentracijo holesterola in trigliceridov) ter nastankom srčno žilnih bolezni pri 177000 osebah na 5 kontinentih.


Zaključek študije: Raziskovalci niso ugotovili nobene statistično signifikantne povezave med vnosom več kot 7 jajc na teden (>1/dan) ter smrtnostjo, lipidnim profilom in nastankom srčno žilnih bolezni.


Kako je to mogoče? Ne pomeni višji vnos holesterola tudi višje krvne vrednosti holesterola in drugih lipidov? Ne. Holesterol je sestavni del vsake celične membrane v našem telesu. Torej ima izjemno pomembno funkcijo in če ga ne zaužijemo s hrano, ga zadostno količino proizvedejo naša jetra. Če pa ga zaužijemo dovolj, ga naša jetra ne sintetizirajo. Zakaj bi ga, če ni potrebe? Prav zaradi tega so raziskovalci v svojih delih odkrili da vnos holesterola s hrano ni povezan s povišanjem holesterola v krvi.

jajca holesterol, holesterol v jajcih, koliko jajc na teden

Jajca niso noben bavbav, ne bodo vam sama po sebi zamašila žil in vam skrajšala življenja. So povsem primerno živilo, bogato s hranili in gradniki našega telesa. Skrb za zdravje ob rednem uživanju jajc je tako odveč. V bistvu vam lahko prinesejo marsikatero korist.


Vas zanima, iz česa je jajce sestavljeno? Poglejte spodnjo sliko.


sestava jajca, jajva beljakovine, jajca maščobe, jajca holesterol, jajca kalcij, presek jajca

Verjetno ste se kdaj vprašali, kaj pomeni rdečkasta "šifra" na jajčni lupini. Domača jajca tega seveda nimajo, tista v trgovini pa morajo biti označena z njo. Odgovor je na spodnji sliki. Priporočamo jajca iz proste ali ekološke reje. Te kokoši imajo namreč največ svobode, prostora za gibanje in na splošno najboljšo kakovost življenja.


oznaka na jajcih, rdeča številka na jajcih, jajčna lupina
Izbirajte jajca iz proste ali ekološke reje.


Jajca se odlično podajo z najrazličnejšo zelenjavo. Zraven se prileže še kos kakovostnega polnozrnatega kruha. Ideja za uravnotežen obrok, kjer so jajca glavna zvezda:


Obrok z jajci, jajca z zelenjavo, jajčna omleta z zelenjavo
Jajčna omleta s paradižnikom, motovilcem, korizo in avokadom. Zraven kos polnozrnatega ajdovega kruha z orehi. Dober tek!

Viri:
1,238 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page