top of page

Za boljšo prebavo

Zagotovo ti je znano, da probiotične bakterije (probiotiki) spodbujajo zdravje našega črevesja in posledično naše zdravje nasploh. Mikroorganizmi v različnih živilih vodijo postopek fermentacije in s tem poskrbijo, da se osnovnemu živilu nekoliko spremenijo lastnosti. Hranila se pretvorijo v bolj enostavne oblike, spremeni se aroma živila, podaljša se njegova obstojnost, nastajajo pa tudi različne spojine, ki jim lahko pripišemo določene koristi za naše zdravje. Fermentirati je mogoče vse od mesa in mleka, pa do zelenjave, testa in napitkov.


Ni pa vsaka koristna bakterija kar probiotik. Te morajo izpolnjevati nekaj zahtev, in sicer morajo biti:

  • žive in sposobne preživeti pogoje v naših prebavilih

  • prisotne v dovolj velikem številu (vsaj 10^8 ke/ml)

  • varne

  • pripadati točno določenim bakterijskim sevom

Če zadnjega od pogojev ne izpolnjujejo, namesto o probiotičnih izdelkih, govorimo kar na splošno o fermentiranih živilih.


Jogurt je eden izmed fermentiranih mlečnih izdelkov. Nastane tako, da v mleko vmešajo jogurtove kulture, ki ga s postopkom fermentacije pretvorijo v jogurt. Bakterije mleko najprej obogatijo s snovmi, ki lahko pozitivno učinkujejo na zdravje, ko jogurt poješ, pa zraven poješ kar še bakterije, ki so ga naredile. Dvojna doza koristi za tvojo prebavo.


Zagotovo poznaš tudi izdelek imenovan Actimel. Oglašuje se kot živilo, ki odlično vpliva na prebavo, v nasprotnem primeru ti celo vrnejo denar. Actimel ni jogurt, ampak mlečni napitek. Resda vsebuje bakterije, ampak te nimajo nobene vloge pri njegovem nastanku. Actimel ni fermentiran, ampak bakterije praktično samo vmešajo vanj in so pravzaprav samo ena od sestavin. Če piješ Actimel torej popiješ tudi nekaj koristnih mikroorganizmov, vse ostale prednosti, ki jih ima postopek fermentacije pa se izgubijo.

jogurt, mleko, mlečni napitek, mlečni izdelki, actimel, prebava, bakterije, probiotiki, probiotik, probiotični, navadni
Jogurt in mlečni napitek

Precej se razlikujeta tudi energijska in hranilna vrednost obeh izdelkov. Edini sestavini jogurta sta mleko in bakterijska kultura, ki jogurt naredi. Actimel pa je mešanica jogurta, mleka in pripravka iz sirotke, v katero so dodane bakterijske kulture, nekaj vitaminov in nezanemarljiva količina sladkorjev.


Fermentirana živila imajo svoje edinstvene lastnosti in so zelo dobrodošla na tvojem jedilniku. Fermentirani mlečni izdelki lahko izboljšajo prebavo, ne glede na to kako je (oziroma ni) to posebej poudarjeno na embalaži. Nobeno živilo pa ne bo imelo samo po sebi nobenega čudežnega učinka, če v osnovi ne poskrbiš, da je tvoja prehrana ustrezna.


1,349 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page