top of page

Zakaj zvečer ne bi smeli jesti ogljikovih hidratov

Si tudi ti že slišal, da zvečer »ne smeš« pojesti velikega obroka, ker se bo tvoja telesna masa zaradi tega zagotovo povečala? Da o ogljikovih hidratih pred spanjem sploh ne govorimo. Kaj, če s to primerjavo dokončno razbijemo ta mit?

kruh, ogljikovi hidrati, kalorije, zjutraj, zvečer
Energijska vrednost kruha zjutraj in zvečer

Na zgornji infografiki lahko vidiš kako se energijska vrednost kruha spreminja tekom dneva. Se ne. Kos kruha, ki ga poješ pri zajtrku, ima popolnoma enako energijsko vrednost kot kruh, če ga poješ zvečer. In tudi proces prebave, ki se dogaja v telesu, ostaja enak. Zato telo ponoči iz hrane ne dobi nič več kalorij kot v katerem koli drugem delu dneva.


Večerni obroki res lahko povzročijo povečanje telesne mase. Vendar samo v primeru, da si z ostalimi obroki tekom dneva že izpolnil vse svoje potrebe po energiji, in je obrok ali prigrizek pred televizijo samo še pika na i vsemu, kar si že pojedel čez dan. To vodi v energijski presežek. Presežek energije pa ima na dolgi rok vedno enako posledico – povečanje telesne mase. Če pa tekom dneva še nisi pokril svojih potreb po energiji, je celo ustrezno, da je tvoj večerni obrok večji. Kar na koncu šteje, je še vedno zgolj in samo razmerje med vnosom in porabo energije.


782 views0 comments

Comentários


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page