top of page

Zamrznjen ali konzerviran grah - to je sedaj vprašanje

Nekaterih sezonskih živil nimamo na zalogi celo leto, zato pa na srečo poznamo številne oblike konzerviranja, ki nam omogočajo, da do njih lahko dostopamo kadarkoli si zaželimo. Tak primer je na primer grah, ki smo ga izbrali za današnjo primerjavo. Grah je stročnica in predstavlja (ne idealni) rastlinski vir beljakovin, s katerim lahko popestrimo marsikateri obrok.


Tako zamrznjen kot tudi konzerviran grah sta že prešla vsaj en postopek predelave. Zamrznjen grah so torej zamrznili, pri konzerviranem pa gre običajno za sterilizacijo, kar pomeni, da se pločevinko skupaj z vsebino toplotno obdela pri temperaturi nad 100° C. To je tudi razlog, da imajo konzervirana živila tako dolgo obstojnost in jih ne rabimo shranjevati v hladilniku. Ker se pri tem vsebina pločevinke že skuha, je po postopku že pripravljen za uživanje in ga samo še pogrejemo oziroma dodamo pripravljeni jedi. Seveda ga lahko pojemo tudi hladnega. Nasprotno pa moramo zamrznjen grah še skuhati, vendar tudi ta postopek ni dolgotrajen. Oboje je torej priročna izbira, sploh ko želimo hitro pripravljen obrok. Zakaj potem sploh izbirati?

zamrznjena zelenjava, zamrznjen grah kalorije, grah kalorije, konzervirana živila rok trajanja
Razlika med zamrznjenim in konzerviranim grahom je minimalna.

Prvi razlog je ta, da so stročnice običajno vložene v slanici, torej v mešanici vode in soli. Konzerviran grah vsebuje torej nekoliko več soli kot zamrznjen. Kljub temu obstaja toliko ostalih prednosti uživanja konzerviranega graha, ki tudi to odtehtajo. Razlika v količini soli je, roko na srce, zanemarljiva. V končni fazi pa - tudi ko kuhamo zamrznjen grah, ga solimo. Kot lahko vidimo ima konzerviran grah tudi nekoliko višjo energijsko vrednost v primerjavi z zamrznjenim. Krivec za to niso sama zrna graha, pač pa se odgovor ponovno skriva v tekočini, ki jih obdaja. Tej je namreč pogosto, poleg soli, kot konzervans dodan tudi sladkor. Obstajajo seveda tudi takšni brez, to pa lahko preverite z branjem sestavin na označbi.


Grah je priljubljena vrsta stročnice, z nekaj malega beljakovin. Je dobrodošla popestritev prehrane vsakega posameznika. Ker na vrtu raste le poleti, sta tako zamrznjen, kot tudi konzerviran grah dobra alternativa skozi vse leto. Priprava obeh ne zahteva veliko truda in časa, prav tako je njuna hranilna vrednost še vedno ustrezna. “Sezonskost” torej ni več problem, zato ta izgovor odpade. Kakršnokoli različico graha izberete, delate zase nekaj dobrega.


Mi ga najraje jemo z govejimi zrezki v naravni omaki. Kako pa ti v prehrano vključuješ grah?

1,255 views0 comments

Comentarios


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page