top of page

Zavrzi manj hrane med prazniki

Prejšnjič smo ti želeli prikazati, kako je mogoče tudi med prazniki ohraniti ravnotežje. Tokrat pa delimo še nekaj nasvetov, kako lahko kljub obilici prazničnih dobrot poskrbiš, da bo čim manj hrane romalo med odpadke.

velika noč, easter, prazniki, hrana, odpadki, zavržena hrana, odpadna hrana, ostanki, biološki odpadki

1 Kupi toliko hrane kot je potrebuješ

Predvidi število ljudi, za katerega boš pripravljal/a hrano in oceni količino posameznega živila, ki jo potrebuješ. Že vnaprej si pripravi okviren meni in nakupovalni seznam, in se ga drži. Naj te ne zavedejo akcije pri katerih dobiš več izdelkov za isto ceno. Če potrebuješ zgolj en kos, kaj boš počel/a s tremi, pa čeprav je eden od teh zastonj? Izjema so tista živila, ki so primerna za zamrzovanje, saj lahko presežek shraniš za kasneje.


2 Pripravi toliko hrane kot je gostov

Enako kot velja z nakupovanjem hrane, upoštevaj tudi pri postrežbi. Toliko gostov kot pričakuješ, toliko hrane pripravi. Ravno toliko, da te ne bo strah, da bo kdo ostal lačen in ne toliko, da bo na koncu ostalo skoraj toliko, kot ste že pojedli. Praznični obroki niso požrtije.


3 Enak obrok si privošči večkrat

Zakaj si ne bi velikonočnega zajtrka privoščil/a tudi za večerjo ali pa za malico naslednji dan. Kruh, šunka in pirhi niso rezervirani le za en dan ali en obrok.


4 Živila uporabi v novih obrokih

Iz živil, ki ti ostanejo od prazničnih obrokov lahko pripraviš tudi nove, drugačne jedi in s tem poskrbiš za še večjo pestrost. Kaj praviš na uravnotežen sendvič s šunko, regratovo solato s kuhanimi jajci ali jajčni namaz?


5 Ostanke hrane podari gostom

Ostanke hrane zapakiraj v folijo ali posodico in jih podari gostom za s seboj. S tem poskrbiš za dvojno zmago - tebi ne bo potrebno pojesti vseh ali zavreči ostankov, gostje pa bodo veseli, ker bodo preskrbljeni za še kakšen obrok.

velika noč, easter, prazniki, hrana, odpadki, zavržena hrana, odpadna hrana, ostanki, biološki odpadki, zajtrk, večerja, solata, regrat, pirhi, jajca, šunka, večerja, kosilo, meal prep, akcija, popust

Mirne praznike vam želimo in dober tek!


26 views0 comments

Comentarios


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page