top of page

Zvezde praznične pojedine

Dodobra smo že zakorakali v praznično vzdušje in morda že razmišljaš o tem, kaj se bo letos znašlo na meniju tvoje božične ali silvestrske večerje. Nepogrešljiv del prazničnega jedilnika so zagotovo različni namazi, ki jih lahko postrežeš kot hladno predjed ali ob narezku.

namaz, namazi, biftek, tatarski biftek, bakalar, bakala, tatarc, leča, lečin tatarc, prazniki, božič, silvestrovo, večerja
Praznični namazi

Glavna zvezda decembrskih praznovanj je zagotovo tatarski biftek. Gre za mesni pripravek iz surovega mesa mlade govedi, kateremu so lahko dodani še rastlinsko olje, majoneza, gorčica, sol in različne začimbe. Hranilne vrednosti se pri različnih proizvajalcih nekoliko razlikujejo, predvsem v odvisnosti od tega, kakšen je delež mesa v namazu. Ta se običajno giblje med 60 in 80 % in večji kot je delež, višja je vsebnost beljakovin. Na tem mestu velja še opozoriti, da gre za meso, ki ni toplotno obdelano, zato lahko ob nepravilnem rokovanju hitro pride do mikrobiološke kontaminacije. Poskrbi, da je biftek čim manj časa izven hladilnika (tako na poti iz trgovine, kot tudi pri serviranju). Prav tako ima zelo kratek rok trajanja (okrog 3 dni), ki pa je tam z razlogom in ga dosledno upoštevaj. Svetujemo, da datum preveriš že v trgovini, da bo zagotovo še uporaben do predvidenega serviranja. Aja pa še to: tatarski biftek se običajno uživa v kombinaciji z maslom – ne pozabi, da tudi ta lahko pomembno doprinese k energijski vrednosti.


Če si bolj ljubitelj morske hrane, se na praznični mizi odlično odreže bakalar. Tudi bakala ali polenovka na belo. Gre za ribjo specialiteto, v osnovi za neke vrste ribjo emulzijo. Ime izvira iz ene od dveh glavnih sestavin – bakalar je kuhana riba, imenovana trska. Kljub temu največji delež med sestavinami pripada oljčnemu ali drugemu rastlinskemu olju. To je razlog za tako visoko vsebnost maščob in visoko energijsko vrednost namaza.


Kot brez-mesna alternativa se vse bolj uveljavlja t.i. »lečin tatarc«. Poimenovanje je posledica tega, da izgleda podobno kot »originalni« tatrski biftek. Glavni sestavini sta kuhana leča in sušeni paradižniki, dodani pa so lahko še rastlinsko olje, gorčica in začimbe. Leča je stročnica, za katere vemo, da so dober vir rastlinskih beljakovin. Ker gre zgolj za sestavine rastlinskega izvora pa ima namaz sorazmerno nižjo vsebnost maščob in višjo vsebnost ogljikovih hidratov.


Na opečen kruhek namaži svoj najljubši praznični namaz in uživaj v praznični večerji :)

501 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page