top of page

Meso v različnih oblikah

Meso in mesni izdelki so del naše vsakodnevne prehrane in za nas predstavljajo pomemben vir beljakovin. Pa vendar smo v svojih objavah že večkrat poudarili, da za večino živil velja, da ni vseeno katero, v kakšni obliki in kako pripravljeno, se znajde na tvojem jedilniku.

govedina, meso, goveje meso, mleto, ledja, sirloin, salama, suha salama, mesni izdelki, energijska vrednost, maščobe, beljakovine, mesnine
Goveje meso v različnih oblikah

Najboljši vir kakovostnih beljakovin so pusti kosi mesa različnih živali. Bodisi so to piščančje prsi, svinjska ribica, steak iz govejega hrbta ali kaj podobnega. »Pusti« pomeni, da vsebujejo malo maščob in imajo zato tudi manjšo energijsko vrednost v primerjavi z bolj mastnimi deli. To pa pomeni, da lahko zaužiješ zadostno porcijo beljakovin v obroku, ob tem, da je tvoj energijski vnos še vedno relativno nizek.


Začenja se sezona piknikov, zato bo vse bolj aktualno tudi mleto meso. V tem primeru branje označb na izdelkih dobi zelo velik pomen. Izdelek, ki smo ga izbrali v naši primerjavi je narejen iz vratu oz. podplečja mladega goveda. Meso mladih živali je manj zamaščeno, torej ima manjšo vsebnost maščob in posledično manjšo energijsko vrednost. Enako seveda velja, tudi če je njegova oblika spremenjena. Vidiš lahko, da je hranilna vrednost primerljiva z običajnim »steakom«. To pa se lahko močno spremeni, če sta v izdelku uporabljena druga vrsta ali drug kos mesa oziroma, če je izdelek kombinacija le-teh (npr. goveje in svinjsko meso). Prav tako preveri ali ime navaja, da gre za »mleto meso« ali »mesni pripravek«. Na prvi pogled sta sicer precej podobna, vendar so slednjemu lahko dodana druga živila, začimbe ali dodatki, kar spet lahko vpliva na njegovo hranilno vrednost.

Na zadnjem mestu pa so mesni izdelki - salame, klobase, hrenovke, paštete… Za te vedno pravimo, da naj bodo na tvojem jedilniku bolj izjema kot pravilo. Običajno sta vsebnost maščob in energijska vrednost teh izdelkov neprimerljivo večji v primerjavi s pustim mesom. In čeprav lahko vsebujejo celo več beljakovin, ob upoštevanju celotne hranilne vrednosti ne moremo trditi, da so mesni izdelki dober vir beljakovin. Za piko na i pa vsebujejo še visok delež soli.


Meso je odličen vir beljakovin, če ga znaš pravilno izbrati. Namesto mesnih izdelkov naj bodo na tvojem jedilniku raje pusti in mladi kosi mesa. Če te zanima še primerjava, kako izbira različnih kosov iste živali vpliva na hranilno vrednost pa preberi še našo primerjavo v kateri smo primerjali piščančje prsi, piščančje bedro in piščančjo hrenovko.

862 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page