top of page

Refluks in nosečnost

Updated: Jul 25, 2022

Vse novosti in spremembe, ki jih prinaša obdobje nosečnosti, na žalost spremlja tudi pogost pojav zgage in refluksa.


Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) se pojavi pri kar 40 - 85 % nosečih žensk. Tipično se simptomi začnejo pojavljati na koncu prvega trimesečja ali na začetku drugega trimesečja. Ko pa pride do pojava simptomov, pa le-ti vztrajajo vse do konca nosečnosti in se tekom nje samo še stopnjujejo. Po porodu, pa pri večini nosečnic velja, da simptomi popolnoma izginejo (1).


Zakaj pride do motečih simptomov le med nosečnostjo in ne tudi po njej?


Zadeva je (tako kot vedno) večplastna. Dejavniki tveganja so med drugim večplodna nosečnost, težave z zgago že pred zanositvijo in gestacijska starost (čas, ki je pretekel od zanositve). Zanimivo pa je, da pridobivanje telesne mase in indeks telesne mase (ITM), nista igrala vloge pri razvoju simptomov GERB-a (1). Prav tako raziskave ugotavljajo, da starejša kot je mama, manjše je tveganje, da bo občutila simptome refluksa (2).


Najprej lahko izpostavimo rast plodu kot mehanski dejavnik, ki poveča pritisk na trebuh in s tem poveča tveganje za dogodek refluksa. Vendar to najverjetneje nima primarne vloge pri patofiziologiji refluksa (1).


Hormoni, hormoni


Med nosečnostjo pride do številnih hormonskih sprememb, med drugim tudi do znatnega povečanja količin estrogena in progesterona, kar vodi do sprostitev spodnjega sfinktra požiralnika/mišice zapiralke in poveča tveganje za refluks. Tonus (napetost mišičnega tkiva) mišice zapiralke v prvem trimesečju sicer ni spremenjen, je pa manj odziven na hormonske in fiziološke dražljaje, ki povečajo tonus (npr. beljakovinski obrok) (1). Do manjše odzivnosti pride v prvem trimesečju in se tekom nosečnosti tonus mišice zapiralke zmanjša tudi za polovico (2). Hormoni so prav tako vpleteni v delovanje črevesnega živčnega sistema in mišičja ter vodijo v zmanjšano gibljivost gastrointestinalnega trakta, kar spodbuja pojav simptomov GERB-a. Zmanjšana gibljivost gastrointestinalnega trakta pomeni počasnejše praznjenje želodca in prehod hrane do tankega črevesja (1).


Simptomi so obvladljivi


Pristop mora biti stopenjski. Osnova so spremembe življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Najpomembneje je, da se izogibate živilom, ki pri vas izzovejo simptome, uživate več manjših obrokov na dan, zadnji obrok naj bo vsaj 2 - 3 ure pred spanjem, po obroku se ne sklanjajte in jejte počasi in hrano dobro prežvečite. Več o ukrepih, ki bodo blagodejno vplivali na GERB, lahko preberete v TEM članku.


Če se situacija, kljub spremembi življenjskega sloga, še vedno ne izboljša, se preide na farmakološko terapijo. Na žalost je število zdravil, primernih za uporabo med nosečnostjo, omejeno, saj nekatera lahko prehajajo placento in imajo teratogen (sposobnost, da povzroča spremembe plodu) učinek ali pa ni dovolj raziskav, ki bi pokazale ali so primerna ali ne (1).


Splošno velja, da naj se farmakološko zdravljenje, ki ni nujno potrebno, izogiba prvih 31 do 71 dni od zadnje menstruacije, saj je to obdobje kritično za tvorbo organov. Seveda obstaja tveganje tudi po tem obdobju (1), zato se pred uporabo katerega koli zdravila, vedno posvetujte z zdravnikom!


Posebno pozornost se mora nameniti tudi nosečnicam s pomanjkanjem železa, saj zmanjšana kislost želodca vpliva na absorpcijo železa in lahko povzroči pomanjkanje (1).


Najprej si poglejmo antacide in alginate


Večina zdravil za lajšanje refluksa in zgage, je predpisana s strani zdravnika in jih ne morete dobiti brez recepta. Izjema so antacidi in alginati, ki jih lahko kupite v lekarni, vendar se morate pred nakupom in uporabo, posvetovati z zdravnikom, saj nekateri niso primerni za nosečnice!


Antacidi, ki vsebujejo kalcij, magnezij in aluminij so smatrajo kot varni za uporabo. Antacidi, ki vsebujejo magnezijev trisilikat niso najbolj primerni za nosečnice, saj lahko v visokih dozah in daljšem časovnem obdobju, povzroča srčno-žilne okvare, dihalno stisko, nižji mišični tonus (hipotonija) in ledvične kamne (nefrolitiaza) v plodu (1).


O natrijevem hidrogenkarbonatu (znanemu tudi z imenom soda bikarbona) in refluksu smo že podrobno govorili TU. Ponovno bi radi izpostavili, da se nosečnicam odsvetuje njegovo uživanje, saj lahko povzročajo presnovno alkalozo (zvišani pH zunajcelične tekočine zaradi kopičenja baz) tako pri materi kot pri plodu, prav tako pa predstavlja tveganje za veliko zadrževanje vode in preobremenitev s tekočino (1).


Antacidi, ki vsebujejo kalcij, veljajo za varne, vendar moramo paziti na njihovo količino, saj lahko ob prepogosti uporabi, presežemo potrebe po kalciju. Kalcij lahko prehaja placento in lahko vodi do mlečno-alkalijskega sindroma, za katerega so značilne povišane vrednosti kalcija v krvi, presnovna alkaloza in ledvična okvara (3).


Alginati so varni za uporabo, ker je njihova sposobnost, da se presnovijo minimalna (3).


Zaviralci protonskih črpalk (ZPČ)


ZPČ veljajo za najbolj učinkovito medicinsko terapijo za nadzor simptomov GERB-a. Vendar je njihova uporaba pri nosečnicah manj pogosta. Uporabljajo se le v primerih, ko imajo nosečnice hude simptome GERB-a in se ne odzivajo na druge vrste terapij (1).


Kaj pa ostala zdravila?


Sukralfat (nevtralizacija želodčne kisline), metoklopramid (učinkovina, ki izboljša motiliteto prebavil) ter antagonisti histaminskih H2 receptorjev (AH2R) so varni za uporabo (1). Pri AH2R bi izpostavili učinkovino cimetidin, ki ima šibek antiandrogeni učinek, zato se med nosečnostjo ne priporoča, medtem ko so ranitidin in drugi varni za uporabo (1).


Zaključek


V nosečnosti pride do številnih hormonskih in fizioloških sprememb, ki povečajo tveganje za pojav zgage in refluksa. K sreči pri večini nosečnic simptomi po porodu izzvenijo, vendar so vseeno moteči in je pomembno, da jih naslovite. Najpomembnejši ukrepi so spremembe življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. V primeru, da bodo simptomi še naprej prisotni pa je smiselno tudi farmakološko zdravljenje. Vendar pazite. Niso vsa zdravila primerna tudi med nosečnostjo.


Pripravili smo tudi Prehranske smernice s predlogi jedi! V tej knjižici razložimo, kakšen režim prehranjevanja velja za najbolj optimalnega in bo močno doprinesel k izboljšanju simptomov zgage in refluksa. Hkrati vas na koncu čakajo še recepti za pripravo jedi, ki vam bodo olajšali prehranjevanje in jih boste lahko pripravili že jutri!


Viri

1: Body C., Christie J. A. 2016. Gastrointestinal diseases in pregnancy. Gastroenterology clinics of North America, 45, 2: 247 - 283


2: Thelin C. S., Richter J. E. 2020. Review article: the management of heartburn during pregnancy and lactation. Alimentary pharmacology & therapeutics, 51, 4: 421 - 434


3: Raja Ali R. A., Hassan J., Egan L. J. 2022. Review of recent evidence on the management of heartburn in pregnant and breastfeeding women. BMC gastroenterology, 22, 219, doi: 0.1186/s12876-022-02287-w

129 views0 comments

Recent Posts

See All

Opmerkingen


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page