top of page

Refluks in soda bikarbona

Updated: Jul 25, 2022

Sodo bikarbono najdemo v vsaki kuhinji in jo lahko uporabljamo tako pri peki kot pri čiščenju vodnih odtokov (in še marsikje vmes!). Pogosto pa se svetuje tudi pri blaženju simptomov refluksa in pri gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB-u).


V tem prispevku bomo pojasnili, ali je uporaba te splošno uporabne kuhinjske spojine varna, v kakšnih količinah ter kdaj moramo biti pri uporabi posebej previdni.


Soda bikarbona deluje


Soda bikarbona je sol, tvorjena iz natrija in hidrogenkarbonata, s kemijsko formulo NaHCO3. Ima visok pH (okrog 9), kar pomeni, da je bazična in zato reagira s kislinami. Glede na to, da je pH želodca kisel, pride do reakcije, v kateri nastanejo NaCl (sol), CO2 (ogljikov dioksid) in H20 (voda). Ob tem se želodčna kislina nevtralizira, kar pomeni, da ne bomo občutili pekočega občutka v požiralniku.


soda bikarbona, natrijev hidrogenkarbonat, natrijev bikarbonat, želodec, želodčna kislina, pH, nevtralizacija, GERB, refluks, zgaga, antacid, sloj želodčne kisline, CO2, ogljikov dioksid
Mehanizem delovanja sode bikarbone v želodcu

Zaradi svojih lastnosti spada soda bikarbona med antacide. Zdravila brez recepta iz skupine antacidov (Talcid, Rutacid, Rupurut, Gastal, Reduflux, Reflustat..) imajo enak princip delovanja, moramo pa vedeti, da ne gre za popolnoma enako učinkovino. Posledično ne moremo pričakovati tudi enakih rezultatov.


Ob zaužitju soda bikarbona deluje hitro, a kratkotrajno. Sproščanje ogljikovega dioksida pa povzroča raztezanje želodca, kar lahko ublaži krče in bolečino, vendar prav tako lahko povzroča spahovanje, napenjanje ali prebavne težave.


Vedeti pa moramo, da hiter padec kislosti vsebine želodca lahko povzroči močno sekundarno sekrecijo želodčne kisline. Zato se lahko simptomi refluksa čez nekaj časa vrnejo v še hujši obliki. Soda bikarbona ni namenjena redni, temveč zgolj občasni uporabi.


Posvetujte se z zdravnikom


Pomembno je, da je zdravnik obveščen o tem, da si simptome refluksa lajšate s sodo bikarbono. To je pomembno sploh, če redno uživate katera zdravila ali imate postavljeno diagnozo katere od (kroničnih) bolezni: ledvična bolezen, povišan pritisk, bolezni srca, jeter, … Prav tako se moramo zavedati, da znižana kislost želodca negativno vpliva na presnovo in absorpcijo določenih hranil. Tako v literaturi lahko najdemo primere, kjer je ob neprimerni uporabi prišlo do metabolne alkaloze, hipokaliemij, hipomagneziemij, hipernatriemij, …kar lahko povzroča večje zdravstvene zaplete.


Kot omenjeno, je uživanje sode bikarbone namenjeno lajšanju akutnih simptomov refluksa in ni za redno uporabo pri gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB-u). O ukrepih in prehrani pri GERB-u smo poglobljeno pisali v TEM prispevku. Če se simptomi refluksa pojavljajo dlje od 14 dni, obiščite zdravnika.


Prav tako se odsvetuje uživanje sode bikarbone, z namenom lajšanja simptomov refluksa, med nosečnostjo in za otroke mlajše od 6 let. V takih primerih je potrebno pridobiti zdravniško mnenje.


Uživanje


Priporoča se uživanje pol čajne žličke raztopljene v kozarcu vode 1 h po jedi ter po potrebi pred spanjem, oz. po navodilih zdravnika. Če ste zdravi in ne jemljete zdravil, se količina sode bikarbone lahko poveča.


Kadar uživate večje količine mleka ali mlečnih izdelkov se odsvetuje uporaba sode bikarbone. Kombinacija lahko izzove večje nelagodje in gastrointestinalne težave.


Zaključek


Uživanje sode bikarbone je v večini primerov varno in učinkovito za hitro blaženje simptomov refluksa. Vendar kljub temu moramo vedeti, da ni za redno uporabo in zahteva previdnost v primerih, ki smo jih našteli.


Če pri ureditvi prehrane potrebujete pomoč, nas lahko pokličete ali kontaktirate preko elektronske pošte.


Pripravili smo tudi Prehranske smernice s predlogi jedi! V tej knjižici razložimo, kakšen režim prehranjevanja velja za najbolj optimalnega in bo močno doprinesel k izboljšanju simptomov zgage in refluksa. Hkrati vas na koncu čakajo še recepti za pripravo jedi, ki vam bodo olajšali prehranjevanje in jih boste lahko pripravili že jutri!


 

Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 9(3), 255–258. https://doi.org/10.1007/s13181-013-0300-4


Ali, R.A.R., Hassan, J. & Egan, L.J. Review of recent evidence on the management of heartburn in pregnant and breastfeeding women. BMC Gastroenterol22, 219 (2022). https://doi.org/10.1186/s12876-022-02287-w


Sodium Bicarbonate (Oral Route, Intravenous Route, Subcutaneous Route), Drugs and Supplements. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sodium-bicarbonate-oral-route-intravenous-route-subcutaneous-route/side-effects/drg-20065950?p=1


Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page