top of page

Koliko časa je potrebno, da razvijemo (zdrave) navade?

Updated: May 28, 2019


"V novem letu vam želimo, da se osredotočite na dolgoročne cilje, na cilje ki jih boste lahko dosegli in vzdrževali na dolgi rok" se je glasilo naše Facebook novoletno voščilo ob prihajajočem letu 2018.

Vendar, kako dolgo pa je potrebno, da razvijemo zdrave prehranjevalne navade, spremenimo svoj življenjski slog, naredimo spremembe, ki jih bomo lahko vzdrževali na dolgi rok?

Zdaj, ko smo se odločili za spremembo, bodisi zaradi novoletne zaobljube ali zgolj močne želje, ki se je porodila enega jutra, vam bomo zaupali, koliko časa mora preteči, da nam določena stvar "preide v kri" in postane rutina.

21 dni!!

Verjetno ste mnogi slišali, da je potrebno 21 dni, preden nam določena stvar preide v navado. Vendar ste se vprašali od kod poreklo te informacije?

Gre namreč za ugotovitev lepotnega kirurga Maltza iz 50. let 20. stoletja. Maltz je namreč ugotovil, da njegovi pacienti potrebujejo najmanj 21 dni, preden zaznajo in sprejmejo novo spremembo na njihovem telesu, bodisi je to operiran nos ali zaznavanje umetnega dela telesa po amputaciji. Svoje ugotovitve je zapisal v svoji knjigi Psycho-Cybernetics, ki je zaslovela po celem svetu.

Sporočilo knjige, ki govori o najmanj 21 dneh, potrebnih za vzpostavitev nove navade, se je do današnjega dne ohranilo zgolj, kot sporočilo o 21 dneh.

Vsekakor se 21 dni zdi dovolj dolgo, a hkrati ne predolgo obdobje, za katero bi verjeli, da v tem času lahko razvijemo določeno navado.

Zanimivo raziskavo so delali Lally in sod. (2010), kjer so na 96 prostovoljcih ugotavljali, koliko časa je potrebno, preden se vedenje avtomatizira in postane rutinsko. Merjenci so morali določeno vedenje opraviti vsak dan in zgolj enkrat na dan. Primeri, ki so jih izbrali merjenci: uživanje sadja ob kosilu, pitje kozarca vode ob kosilu, tek 15 minut pred večerjo…


Glavna ugotovitev je bila, da v povprečju oseba potrebuje 66 dni, preden določeno vedenje postane avtomatizirano in rutinsko. Koliko časa je potrebno, da razvijemo navado seveda variira od vrste dejavnosti, ki jo želimo avtomatizirati, vsake osebe posebej ter drugih dejavnikov. V omenjeni raziskavi so udeleženci potrebovali vse od 18 do 254 dni, preden so razvili določeno navado.

Upamo, da se vam v tem trenutku niso porušile "sanje o boljšem življenju".

Sporočilo, ki ga želimo predati v tem zapisu je, da navad ne moremo vzpostaviti čez noč (zelo verjetno tudi ne v 21 dneh), temveč je potrebno več časa – zato vztrajajte!

Omembe vredna ugotovitev v raziskavi je tudi, da v kolikor udeležencem kak dan ni uspelo ponoviti vedenja, to ni vplivalo na končno vzpostavitev navade. Z drugimi besedami; oblikovanje (zdravih) navad ni proces "vse ali nič", temveč življenjski proces, v katerem so dovoljena manjša odstopanja. Če vam kak dan ne uspe doseči zadanega – ne obupajte!

Poslušajte svoje telo, učite se iz svojih napak in uživajte v procesu. Ne pozabite, da je trud, ki ga vlagamo vase nenazadnje vedno poplačan.

Samo začeti je potrebno 😉


 

Vir:

Lally, P. et al. (2010) ‘How are habits formed : Modelling habit formation in the real world’, European Journal of Social Psychology, 40, pp. 998–1009. doi: 10.1002/ejsp.

1,072 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page