top of page

Kako učinkovito premagati spomladansko utrujenost?

Se tudi ti vsako pomlad počutiš ekstremno utrujeno. Zagotovo mora biti kriva spomladanska utrujenost. Vsaj tako pravijo mediji in prodajalci prehranskih dopolnil.


Kaj naj bi spomladanska utrujenost sploh bila? Lahko se zgodi, da se v tem času nekoliko pogosteje počutimo omotični, razdražljivi, brezvoljni ... Posledično nam začne primanjkovati volje za različne dejavnosti.


Pa je res kriva pomlad?


Do utrujenosti lahko pride pri preklopu iz zimskih dni, ko imamo na voljo manj raznolike sveže zelenjave in sadja ter smo manj telesno dejavni. Ob nastopu pomladi in daljših dni tudi mi postanemo bolj dejavni, tako se lahko zaradi navajene počasnejše zimske rutine prej počutimo utrujene.

In kaj je rešitev za spomladansko utrujenost? Ne, to niso prehranska dopolnila z različnimi "super" učinkovinami.

spomladanska utrujenost, utrujenost, pomlad, vrtoglavica, počutje, zaspanost, spanje, alergije, prehranska dopolnila, uravnotežena prehrana


Spomladanske utrujenosti se boš rešil/a z zdravim življenjskim slogom, ki zajema uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost in urejeno spalno rutino


Poleg pisanih cvetlic spomladi iz zemlje pokukajo tudi prvi šparglji in redkvice ter dozorijo prve jagode in češnje. Poskusi v vsak obrok vključiti svežo, zamrznjeno ali vloženo zelenjavo in sadje, ter poskrbi, da bodo tvoji obroki kar se da uravnoteženi.


Ob ustrezni prehrani te bo z energijo napolnila redna telesna dejavnost. Ni potrebno, da je to visoko intenzivna vadba, če tega nisi vajen/a, dovolj bodo že redni sprehodi. To lahko združiš tudi z vsakodnevnimi obveznostmi, tako da se namesto z avtom po opravkih odpraviš s kolesom ali peš, če je to mogoče. K temu pa spadajo tudi ostale aktivnosti v tem času, kot so košnja trave, delo na vrtu itd.

Če boš čez dan dovolj dejaven/a in izpostavljen/a dnevni svetlobi boš zvečer tudi lažje zaspal/a. Z urejenim spalni ritmom in zadostno količino spanja (7-9 ur), omogočiš telesu, da se spočije in nabere energijo za naslednji dan.

spomladanska utrujenost, utrujenost, pomlad, vrtoglavica, počutje, zaspanost, spanje, alergije, prehranska dopolnila, uravnotežena prehrana

Podpri svoje telo z uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnostjo in urejeno spalno rutino, da bo lahko zacvetelo kot rožca. To so osnove, ki so ključne za boj proti spomladanski utrujenosti in brez tega nobena kapsula ali napitek ne bosta pomagala.

145 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page