top of page

Ali lahko pogrevaš gobe, špinačo in krompir?

Na spletu kroži nešteto informacij o živilih, ki jih ne bi smeli pogrevati. Zgodbe o tem, kako so nekatera živila po pogrevanju škodljiva prehajajo tudi iz roda v rod. Najpogosteje pa se za najbolj nevarne izpostavlja gobe, krompir in špinačo. Zakaj ravno ta živila?

#pogrevanjehrane #varnahrana #varnosthrane #foodsafety #gobe #špinača #krompir #pogrevanjegob #pogrevanješpinače #pogrevanjekrompirja #mealprep

Iskreno, ne vemo. Temelji, na katerih stojijo tovrstni članki so zelo … majavi. Dejstvo je, da bodo vsa živila, s katerimi ne rokujemo ustrezno (npr. pojemo obrok, ki smo ga na hitro pogreli v mikrovalovki, čeprav že tri dni stoji na pultu), predstavljala večje tveganje za naše zdravje, saj smo povečali verjetnost, da se bodo (patogeni) mikroorganizmi namnožili.


Enako velja za gobe, krompir in špinačo. Problem torej ni v posameznem živilu, ampak v neustreznem rokovanju z njim. Zato si naslednjič brez skrbi pogrej svoj obrok, ob tem pa upoštevaj vse napotke, o katerih smo govorili že v prejšnji objavi.


Ampak še vedno, zakaj se omenja ravno gobe, krompir in špinačo?


Mit o pogrevanju špinače izhaja iz dejstva, da špinača vsebuje snovi, imenovane nitrati. Nitrate sicer pogosteje povezujemo s procesiranimi mesnimi izdelki, kjer se slednji, med toplotno obdelavo, lahko pretvorijo v nitrozamine, ki so nevarni za naše zdravje. Ampak Nastanek nitrozaminov je povezan predvsem z živili z več beljakovinami, kar pa špinača seveda ni. Poleg tega špinača vsebuje antioksidante, ki delujejo zaščitno pred pretvorbo nitratov v nitrozamine. Enačenje procesiranih mesnih izdelkov s špinačo je, milo rečeno, močno posploševanje. Zdravstveno tveganje pogrevanja špinače pa pravzaprav NI znanstveno utemeljeno.


O krivcih za nevarnost pogretega krompirja in gob pa lahko tudi mi samo ugibamo.

#pogrevanjehrane #varnahrana #varnosthrane #foodsafety #gobe #špinača #krompir #pogrevanjegob #pogrevanješpinače #pogrevanjekrompirja #mealprep

Zapomni si, da dokler s hrano varno ravnaš, jo ustrezno toplotno obdelaš in pri pogrevanju upoštevaš nasvete iz naše prejšnje objave, lahko pogrevaš prav vso hrano.

561 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page