top of page

Zamenjave za kruh - kaj jesti namesto kruha?

Še vedno pogosto slišimo, da kruh redi in se mu je treba, sploh če želite izgubiti kakšen kilogram, v velikem loku izogibati. Seveda temu ni tako - vemo, da je za porast telesne mase potreben energijski presežek, nobeno živilo ne redi kar samo po sebi. Kruh je torej povsem ustrezen del naše prehrane - seveda ima prednost polnozrnati. Kljub temu pa si poglejmo nekaj alternativ kruhu, ki jih lahko uporabimo za popestritev jedilnika.


kruh kalorije, riževi vaflji kalorije, wasa krekerji kalorije, zdravje na delu, promocija zdravja
Kruh je na enako maso manj kaloričen od riževih vafljev in krekerjev.

Ena od možnosti so riževi vaflji, ki jih nekateri zaradi videza poimenujejo kar »stiropor«. Osnova je zgolj ena sestavina in to je ekspandiran riž. Navadni vaflji so sicer nekoliko brez okusa, ki pa ga boste z različnimi dodatki oziroma namazi izboljšali.


Drugim se »stiropor« ne dopade, zato raje izberejo krekerje. Sestava krekerjev je bolj kompleksna, kot pri riževih vafljih. Osnovo predstavljajo različne vrste mok, dodani pa so lahko tudi kvas, olje, sladkor in sol. Obstajajo v nešteto različnih izvedbah, zato ko jih izbirate, preglejte sestavine in tabelo hranilnih vrednosti. Nekateri izmed njih so energijsko dokaj bogati zaradi dodatkov kot so sir, različna semena ipd., zato so bolj primerni kot samostojen prigrizek in ne kot nadomestek kruha.


Kot lahko vidimo med izdelkoma ni večjih razlik v energijski vrednosti. Sestava riževih vafljev je dokaj konstantna, medtem ko se vsebnost maščob, sladkorja in soli od ene do druge vrste krekerjev razlikuje. Če so krekerji izdelani iz polnozrnate moke, so neprimerljivo boljši vir prehranske vlaknine. Oboje torej lahko uporabljate kot nadomestek kruha, vendar predvsem pri krekerjih priporočamo branje sestavin na označbi.


Ker po obeh izdelkih posegamo, da bi nadomestili kruh, poglejmo še njegovo sestavo. Energijska vrednost in vsebnost ogljikovih hidratov sta podatka, ki pogosto vplivata na našo izbiro. Pa vendar zasledimo pri (polnozrnatem) kruhu celo nižje vrednosti, kot pri obeh predstavljenih alternativah. Kje je torej trik? Vsakdo, ki ima rad kruh ve, da ga lahko hitro pojemo preveč. 100 g pomeni približno 2 večja kosa kruha. Masa enega riževega vaflja oziroma enega krekerja pa je cca. 10 g, torej bi jih pri enakih vrednostih morali pojesti kar 10.


Tako kruh, kot njegove alternative, so s primernimi dodatki (predvsem imamo v mislih vire beljakovin) lahko odlična malica v službi. Če vam prehrana na delovnem mestu povzroča preglavice ali stres, se obrnite na nas. Naša ponudba promocije zdravja na delovnem mestu vam lahko pomaga. Če želite znati, morate razumeti. Več si lahko preberete na naši novi spletni strani, do katere dostopate tukaj.

6,687 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page