top of page

Je kuhan krompir primernejša priloga, kot riž?

Škrobnate priloge. Vir ogljikovih hidratov, katerega namen je zagotoviti nasitnost obroka, poleg tega pa telesu dati energijo za vse prihajajoče mentalne in fizične napore. Okusen del obroka, ki nam lahko prinaša veliko veselja. Kljub temu pa so ti viri ogljikovih hidratov (ali nasploh ogljikovi hidrati) predstavljeni v luči redilnh živil, ki so sama po sebi slaba. Seveda temu ni tako. V kontekstu celostne prehrane so lahko vsa živila del uravnotežene prehrane.


Kuhan krompir je verjetno najbolj nasitna in energijsko skromna ogljikohidratna priloga, kar jih obstaja. Če ga primerjamo s kuhanim rižem, hitro vidimo, zakaj je temu tako. Kuhan krompir vsebuje manj ogljikovih hidratov kot enaka masa riža in ostalih škrobnatih prilog. Prehranske vlaknine sicer ne vsebuje veliko, tu ga polnozrnate testenine ali različne kaše z lahkoto prekašajo. Bel riž pa prehranske vlaknine praktično ne vsebuje v relevantnih količinah. Poleg tega je kuhan krompir tudi dober vir vitamina C. Na seznam živil z visoko vsebnostjo vitamina C ga kdaj kar pozabimo umestiti, kar je krivica.


kuhan krompir kalorije, kuhan riž kalorije, krompir kalorije, riž kalorije, krompir vitamin C
Peimerjava energijske in hranilne vrednosti kuhanega krompirja in kuhanega riža.

Seveda je tudi riž lahko okusna in povsem ustrezna ogljikohidratna priloga. Njegovo količino pač prilagajamo našim potrebam in ciljem. Za vzdržljivostne športnike je kuhan riž verjetno primernejši, saj lahko z njim enostavneje vnesejo zadostno količino OH. Poleg višje vsebnosti OH na enako maso kot krompir je riž tudi veliko manj nasiten, zato je odličen za polnjenje glikogenskih zalog pred treningom in tudi za njihovo regeneracijo po treningu.


Lestvica nasitnosti posameznih živil je osnovana na primerjavi z belim kruhom, kateremu so pripisali vrednost 100 %. Živila z višjim indeksom nasitnosti so tako bolj nasitna, tista z nižjim pa manj nasitna. Zaenkrat je kuhan krompir prvak v nasitnosti. Zato se ga ne bojte, nič vam noče.


Vir: Holt S. H., Miller J. C., Petocz P., Farmakalidis E. 1995. A satiety index of common foods. European Journal of Clinical Nutrition, 49, 9: 675-690

15,971 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page