top of page

Lahka mocarela

Updated: Mar 23, 2022

Danes nadaljujemo s sklopom objav, v katerem bomo predstavili, kako lahko izbira praktično enakih oziroma zelo podobnih živil pomembno vpliva na energijsko vrednost tvojega obroka.


Nadaljujemo pa še z eno vrsto sira – mocarelo.

mocarela, mozzarella, sir, lahki, light, kalorije, maščobe, galbani, pica, buffala, pizza, caprese
Mocarela in lahka mocarela

Mocarela je mehki sir, ki je po tradicionalni recepturi narejen iz bivoljega mleka, pri nas pa se na trgovskih policah lažje najde različice iz kravjega mleka, ki so tudi bolj cenovno dostopne.


Mocarela že v osnovi vsebuje manj maščob kot večina poltrdih in trdih sirov, in celo manj kot lahka različica sira, ki smo ga predstavili v prejšnji primerjavi. Ker je mocarela mehki sir in vsebuje več vode, je na ta račun nekoliko manj bogata z beljakovinami. Hkrati vsebuje tudi manj soli kot večina ostalih sirov.


Tudi v tem primeru nam proizvajalci omogočajo nakup lahke različice mocarele, z zmanjšano vsebnostjo maščob. Ponovno je razlika zgolj v tem, da je namesto polnomastnega uporabljeno posneto kravje mleko. Vsebnost ostalih hranil se bistveno ne razlikuje, za enako količino maščob in posledično enako energijsko vrednost kot jo ima klasična mocarela pa lahko poješ skoraj dvojno porcijo njene »light« različice. Z izbiro lahke mocarele bo tudi tvoja pica z enako količino sira imela manjšo energijsko vrednost.

S temi objavami ti želimo le predstaviti, kako lahko s skoraj neopaznimi zamenjavami vplivaš na svoje prehranjevalne navade. Če je tvoj cilj izguba/ohranjanje telesne mase, so ti takšni izdelki lahko zelo v pomoč pri regulaciji energijskega vnosa. Če želiš telesno maso pridobiti je odločitev logična – izberi klasično različico. Če je količina predstavljenega živila v tvojem celotnem jedilniku tako majhna, da nima bistvenega doprinosa k tvojemu energijskemu vnosu, pa izberi tisto različico, ki ti je bolj pri srcu, ki ima nižjo ceno ipd.


So ti takšne objave v pomoč?

659 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page