top of page

Lahki sir

Se sir pogosto znajde na tvojem jedilniku?


Sir je zelo okusen mlečni izdelek, a čeprav je dober vir beljakovin in kalcija, je hkrati tudi precej bogat z maščobami. Kot to velja za vsa živila z večjo vsebnostjo maščob, moraš biti zato posledično toliko bolj pozoren/a na količino sira, ki jo vključiš v obrok.


Če si velik siroljub in se težko ustaviš le pri nekaj rezinah lahko sir kar pomembno doprinese k tvojemu energijskemu vnosu. Na srečo pa obstaja rešitev!

sir, zelene doline, edamec, šmarski rok, light, lahki, kalorije, energijska vrednost, maščobe, brez maščob, beljakovine, mleko, mlečni izdelki, proteini
Klasični in lahki sir

Lahki sir je ustrezna alternativa, ki omogoča, da to živilo na lažji način umestiš znotraj svojih energijskih potreb. Edina stvar, v kateri se lahki sir razlikuje od klasičnega sira je ta, da je narejen iz mleka z manj maščobe. In ne, ni mu namesto tega dodan sladkor ali katerakoli druga sestavina, ki bi nadomestila aromo in ostale senzorične lastnosti, ki jih prispeva maščoba.


Kateri siri so lahki siri? Na trgovskih policah poišči sir Šmarski rok oziroma vse različice sirov, ob katerih stoji beseda »lahki« oziroma »light«.


Če namesto navadnega izbereš lahki sir, lahko s tem kar nekaj pridobiš:

- Lahko ti je v pomoč pri lažji regulaciji energijskega vnosa oziroma lažjemu doseganju energijskega deficita.

- V obrok lahko vključiš večjo količino sira, ne da pri tem vplivaš na njegovo energijsko vrednost.

- Namesto večje količine sira pa lahko, ob nespremenjeni energijski vrednosti, obroku dodaš še več sestavin, npr. nekaj kosov šunke v sendvič ali pločevinko tune na pico.


Te zanima še več živil, pri katerih lahko na tak način »prihraniš«?

1,721 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page