top of page

Mlečni in rastlinski jogurti

Mlečni izdelki so zelo dobrodošel del tvojega jedilnika. So vir kakovostnih beljakovin in bogat vir kalcija. Energijska vrednost, vsebnost beljakovin, maščob in laktoze se med različnimi mlečnimi izdelki razlikujejo.

jogurt, navadni, grški, kokos, soja, mlečni izdelki, vegan, veganska, rastlinski izdelki, vegetarijanska
Mlečni in rastlinski jogurti

Že če primerjaš navadni in grški jogurt, lahko vidiš, da ima slednji skoraj trikrat več beljakovin kot prvi, medtem ko se vsebnost ostalih hranil ne razlikuje bistveno. Vsebnost sladkorjev je pri obeh izdelkih dokaj podobna, gre pa zgolj za laktozo, ki je naravno prisoten sladkor v mleku. Ker pa gre za živila živalskega izvora, del maščob predstavljajo tudi nasičene maščobne kisline, za katere vemo, da je njihov priporočen dnevni vnos omejen. Tako navadni, kot tudi grški jogurt sta lahko hranljiv del tvojega obroka, hkrati pa imata relativno nizko energijsko vrednost. Seveda se situacija lahko konkretno spremeni, če izbereš sadno različico teh izdelkov, v katerih se hitro lahko znajde tudi konkretna količina dodanega sladkorja. Na splošno priporočamo, da večinoma izbiraš mlečne izdelke s čim višjo vsebnostjo beljakovin, z manj ali brez maščob in s čim manj dodanega sladkorja.


Kot alternativa mlečnim izdelkom se vse bolj uveljavljajo različni rastlinski produkti. Na trgovskih policah je tudi ponudba rastlinskih jogurtov vse bolj pestra. Najdemo vse od sojinega, mandljevega in kokosovega jogurta ter vse njihove različice z dodanimi najrazličnejšimi okusi.


Če primerjaš energijsko vrednost vseh izdelkov, lahko vidiš, da največja pripada prav kokosovemu jogurtu. To je posledica dejstva, da kokosov jogurt vsebuje bistveno več maščob, kot oba posneta mlečna izdelka. To pa še ni vse. Vidiš lahko, da je večina teh maščob nasičenih. Večjo razliko lahko opaziš tudi v vsebnosti beljakovin. Medtem ko lonček grškega jogurta vsebuje 17 g beljakovin, je vsebnost beljakovin v kokosovem jogurtu skorajda zanemarljiva.


Če slediš veganski prehrani ali pa rastlinske alternative izbiraš iz drugih razlogov, so tudi ti lahko odlična popestritev tvojega obroka. Če lahko, izberi take z nižjo energijsko vrednostjo in s čim višjo vsebnostjo beljakovin (npr. sojin jogurt).

1,067 views0 comments

Commentaires


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page