top of page

Podobno, a različno: zajtrk, kosilo in večerja

Predstavljaj si, da greš v trgovino. Stojiš pred polico s toaletnim papirjem in izbiraš med dvema, med katerima je v ceni 30 centov razlike. Misliš si: 30 centov, gor ali dol. Poiščeš še ostale izdelke iz nakupovalnega listka, povsod podobna zgodba. Nekaj centov razlike se ne sliši veliko, a ne? A če se to večkrat ponovi... Na koncu nakupa bodo v tvojem vozičku enaki izdelki, ampak to, da izbiraš pretežno cenejše izdelke lahko na računu pomeni tudi več evrov razlike.

podobno, različno, zajtrk, kosilo, večerja, kalorije, hujšanje

Podobna zgodba velja tudi pri prehrani. Vedno imaš možnost izbirati med "cenejšo" in "dražjo" izbiro.


Saj veš, da vedno poudarjamo, da je prehrana bolj vzdržna, če jo čim manj omejuješ in raje razmisliš kako jo lahko obrneš sebi v prid. Na primer, namesto da določena živila (za katera predvidevaš, da te oddaljujejo od tvojega prehranskega cilja) izločiš iz svojega jedilnika, razmisli s čim ta živila lahko nadomestiš. Skoraj zagotovo obstaja nekaj podobnega, z boljšo hranilno vrednostjo, manj bogatega z energijo in bolj bogatega s hranili.


Kot lahko vidiš so obroki sestavljeni iz popolnoma enakih sestavin. To, da zgolj nekatere izmed njih nadomestiš s prehransko ustreznejšimi različicami pa že naredi razliko. 100 kcal razlike na obrok se res ne sliši veliko. A poglej kaj več takšnih sprememb pomeni na koncu dneva. Kaj šele na tedenski, mesečni, letni ravni. Se strinjaš, da bo na tak način pot do cilja lažja?


In še to: če si po kosilu zaželiš še nekaj koščkov čokolade... Kaj praviš, v katerega od teh jedilnikov jo lažje umestiš, da še ostaneš znotraj svojega energijskega budžeta?

zajtrk, jogurt, grški jogurt, kosmiči, sadje, granola, musli, čokolada, borovnice, kava, mleko, kalorije
kosilo, krompir, piščanec, meso, bučke, solata, zelenjava, olje, kalorije, hujšanje
večerja, toast, sir, salama, mortadela, šunka, lahki sir, paradižnik, kalorije, maščobe
zajtrk, kosilo, večerja, kalorije, hujšanje

453 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page