top of page

Popoln nepopoln obrok: Solata

Če bi vas vprašali, kakšen obrok vam prvo pade na pamet, ko slišite “zdrava hrana”, verjamemo, da bi marsikdo pomislil na solato.


Solata je res super. Prava zakladnica hranil in z njo lahko hranilno obogatiš vsako kosilo in/ali večerjo. Zelena, zeljna, paradižnikova, rdeča pesa… Sploh ni pomembno, izberi tisto zelenjavo, ki ti je najbolj pri srcu.


Kaj pa, ko solata postane glavni obrok?


V tem primeru zgolj zelenjava ne bo zadostovala, temveč upoštevaj enaka pravila kot pri sestavljanju ostalih uravnoteženih obrokov. Zelenjavni osnovi dodaj vir beljakovin, npr. meso, ribe, jajce, sir ali tofu. Ker pa te tudi taka solata ne bo nasitila za dolgo, ji dodaj še vir ogljikovih hidratov, npr. žita ali zgolj kos kruha. Kot vir kakovostnih maščob v solati pa lahko uporabiš avokado, oreške in semena ter olje ali preliv.

popoln nepopoln obrok, solata, piščanec, jajce, zelenjava, kristalka, paradižnik, kumara, paprika, korenje, čebula, kis, olje, kalorije, beljakovine, vlaknine, prehranska vlaknina, kruh, uravnotežen obrok, obrok

Solata sestavljena zgolj iz zelenjave ni obrok, ampak solata za zraven obroka. Prinesla ti ne bo ne dolgotrajne sitosti, še manj pa zadovoljstva. Posledica? Čeprav bo tvoj obrok “zdrav”, mu bo najverjetneje kmalu sledil še en, skoraj zagotovo manj ustrezen. Temu pa sledi: “jem samo solato, pa ne hujšam”.


Se najdeš v tem opisu? Na srečo te lahko rešimo iz začaranega kroga! Po več mesecih načrtovanja in ustvarjanja vas z današnjim dnem vabimo, da se nam pridružite na naši akademiji. SpoznajPrehrano akademiji.


319 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page