top of page

Sir ali "sir"?

Zdaj smo nedvomno že zakorakali v sezono piknikov. V naših primerjavah smo primerjali že kar nekaj živil, ki na piknikih ne smejo manjkati - od različnih vrst mesa in omak, pa vse do piva. V današnji primerjavi pa predstavljamo še dva izdelka, ki se prav tako lahko znajdeta na žaru. Marsikdo katerega od njiju še ne pozna, za druge pa sta kar eno in isto. To sta sir za žar in mesni sir. Poznaš razliko?

sir, žar, sir za žar, mesni sir, hrenovka, mesnina, mesni izdelek, piknik, poletje, vegetarijansko, brezmesno, energijska vrednost, beljakovine, maščobe, sol
Sir za žar in mesni sir

Sir za žar je sveži sir, eden izmed mlečnih izdelkov. Ampak, če bi običajni sir položili nad vročo žerjavico, je jasno, da bi se hitro stopil in stekel med rešetke. Sir za žar je izdelan s posebnim postopkom, med katerim beljakovine zakrknejo, zato sir tudi na visoki temperaturi obdrži svojo obliko. Lahko ga spečeš na žaru ali v ponvi, če ga uživaš surovega pa ima pod zobmi zanimiv škripajoč občutek.


Hranilna vrednost sira za žar je podobna kot pri ostalih vrstah sira. Je vir beljakovin, vendar gre za polnomastni mlečni izdelek in ima visoko energijsko vrednost. Sir za žar je zelo okusna izbira, ko si na pikniku zaželiš nekaj brezmesnega, a zmernost vseeno ne bo odveč.


Mesni sir pa pravzaprav z običajnim sirom, razen imena, nima nič skupnega. Mesni sir je pasterizirana mesnina, izdelana iz fino mletega mesa, običajno svinjskega in govejega, in slanine. Pripravljeno maso se napolni v kalup, da dobi želeno obliko, nato pa speče na žaru ali v pečici in nareže na rezine. Zelo poenostavljeno je mesni sir precej podoben pečeni hrenovki, brez ovoja in v kvadratni obliki. Mesni sir je tudi eden redkih izdelkov, ki še spada med izjeme in se po pravilniku lahko imenuje »sir«, čeprav ni narejen iz mleka sesalcev.


Hranilna vrednost mesnega sira je ustrezna temu, da gre za predelano mesnino. Vsebuje nekaj beljakovin, prevladujejo pa maščobe, zato ima visoko energijsko vrednost. Ne manjka niti soli in aditivov, ki poskrbijo da ima izdelek ustrezno barvo, aromo in teksturo. Če imaš možnost na pikniku raje izberi nepredelan kos mesa. Tudi, če bo to bolj masten kos, npr. piščančje bedro namesto prsi, bo najverjetneje vsebnost maščob še vseeno manjša. Če svojo piknik pojedino popestriš z mesnim sirom pa le ne pretiravaj s količino.


Si že poskusil/a oba?


326 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page