top of page

So oreški dober vir beljakovin?

So oreški dober vir beljakovin?


Različni oreški vsebujejo od 10, pa vse do 30 g beljakovin na 100 g. Torej bi lahko rekli, da so dober vir. Ampak le, če se pri prebiranju označbe osredotočiš le na vsebnost beljakovin, in zanemariš vse ostale podatke v hranilni tabeli.


Kot vemo, pa so oreški bogati še z enim drugim hranilom – maščobami. In vsebnost maščob je v oreških lahko tudi dvakrat, trikrat ali celo večkrat večja od vsebnosti beljakovin. Zato oreške pravzaprav v naši prehrani uvrščamo v drugo skupino, med vire kakovostnih maščob. Posledično je seveda precej visoka tudi njihova energijska vrednost. Če bi želel/a le z oreški pokriti potrebe po beljakovinah v obroku, to pomeni, da bi že samo s tem obrokom pokril/a okvirno polovico vseh svojih celodnevnih potreb po energiji.

oreški, arašidi, lešniki, mandlji, indijski oreščki, oreščki, pistacija, oreh, brazilski oreh, brazilski orešček, beljakovine, kalorije, energijska vrednost, maščobe
Beljakovine v oreških

Pri živilih bogatih z maščobami, je bolj razumna poteza, da se držiš pravila zmernosti in v obrok vključiš manjšo količino. Pri oreških je to na primer ena pest (pozor: že pest je precej relativna enota, sploh ker so pesti različno velike in ker pest hitro postane zvrhana, zato bo natančnejša meritev s pomočjo kuhinjske tehtnice bolj zanesljiva). S tem poskrbiš, da energijska vrednost tvojega obroka ostane v mejah normale. A žal lahko vidiš, da boš s takšno količino oreškov še daleč od zadostnega vnosa beljakovin, zato poskrbi, da v obrok vključiš še druge, bolj zanesljive vire.


Živil nikoli ne karakteriziramo kot dober vir določenega hranila le na podlagi enega samostojnega podatka. Vedno, ko se sprašuješ ali je živilo dober vir beljakovin upoštevaj tudi njegovo energijsko vrednost.

549 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page