top of page

So vsi proteinski izdelki res dober vir beljakovin?

Viki krema! Slasten dvobarvni čokoladni namaz za na kruh, palačinke ali kar na žlico. Zvezda, še preden je Nutella sploh postala kul.


Vsakdo pozna najbolj klasično različico Viki kreme, ki v enem lončku združuje dva namaza – rjavega in belega. Čokoladni polovici dajejo barvo kakav in lešniki, bela polovica pa je narejena na mlečni osnovi. Že to, da vključuje besedo »čokolada«, jo umesti med tisto hrano, ki je lahko občasno in v zmerni količini ter ob sicer večinoma uravnoteženi prehrani, odlična popestritev, ko si zaželiš nekaj sladkega. In ravno zato, ker Viki krema ni stalnica na tvojem jedilniku, tudi ni njen primarni namen, da je bogata s hranili, pač pa da »pocrtlja« tvojo dušo.

viki, viki krema, vikikrema, namaz, čokoladni namaz, lešnikov namaz, protein, beljakovine, proteinski, viki protein, duo, rjava, bela, namaz, zajtrk, sladkor, kalorije
Viki krema

Na trgovinskih policah je vse več izdelkov, ki svoje klasične različice posnemajo tako, da bolj ustrezajo sodobnim prehranskim trendom. Predvsem so to živila z manjšo vsebnostjo maščob in sladkorjev ter z visoko vsebnostjo beljakovin. In Viki krema pri tem ne zaostaja. Ena od inovativnih različic je Viki krema Protein, ki izpostavlja visoko vsebnost beljakovin in nizko vsebnost sladkorjev. In res, vsebuje štirikrat toliko beljakovin in desetkrat manj sladkorjev od svojega izvirnika. Kljub temu je vsebnost maščob še vedno visoka, prav tako pa tudi energijska vrednost namaza.


Zadosten vnos beljakovin je zelo pomemben del naše prehrane. Priporočeno je, da v vsak (glavni) obrok vključiš vsaj 20 g beljakovin. Recimo, da s tem namenom namesto navadne izbereš proteinsko Viki kremo. Ta res vsebuje več beljakovin kot klasična, ampak poglejmo to še iz drugega zornega kota. Hranilna gostota pove, kakšna je vsebnost hranil na 100 kcal živila. S količino proteinskega namaza, s katero vneseš 100 kcal, zaužiješ 3 g beljakovin. Če želiš doseči tisto spodnjo mejo 20 g beljakovin, to pomeni, da boš moral/a v obroku pojesti za skoraj 700 kcal Viki kreme Protein. Da o ceni niti ne govorimo, saj je za nekaj dodatnih beljakovin in manj sladkorja potrebno odšteti več kot dvojno vsoto denarja.

Na hrano in prehrano vedno poglej iz različnih plati. Naj te ime »proteinski« in navidezna visoka vsebnost beljakovin ne zavedeta. Glavni namen čokoladnega namaza ni hranilna obogatitev obroka, ampak potešitev želje po sladkem. Ko si zaželiš Viki kreme, naj ti bo glavna izbira to, ali si »team bela« ali »team rjava« ali najraje zmešaš kar obe skupaj. Potem pa poskrbi, da bodo ostali tvoji obroki vsebovali osnovna živila, ki so dejansko dober vir beljakovin.


1,216 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page