top of page

Štirje siri in njihove razlike

Sir – priljubljen mlečni izdelek, sicer bogat z maščobami, po drugi strani pa tudi vir beljakovin in kalcija. Za marsikoga nepogrešljiv del prehrane, ki ga na tak ali drugačen način pogosto vključujemo v naše jedilnike. Trgovske police nam ponujajo sir in njegove različice v najrazličnejših oblikah. V današnji primerjavi si bomo pogledali štiri »siraste« izdelke, predvsem iz vidika njihove sestave.


sir kalorije, zdenka sir kalorije, toast sir kalorije, sir beljakovine, beljakovine v siru, primerjava sirov
Katerega najpogosteje izbereš?

Začnimo pri tistem, ki je osnova vseh – torej pri siru. Sir je običajno izdelan iz pasteriziranega mleka, ki mu dodajo mlečne kulture, sirilo in sol. Iz tabele vidimo, da ima relativno visoko energijsko vrednost, saj vsebuje tudi največ maščobe med vsemi izdelki. Hkrati vsebuje tudi največ beljakovin, medtem ko je glede na vsebnost soli nekje na sredini.


Naslednji izdelek je sir v lističih. Priročna oblika, predvsem, če so toasti pogost del vašega jedilnika. Označba na izdelku navaja, da sir v lističih v resnici vsebuje le 42 % sira. Drugo dobro polovico izdelka predstavljajo voda in dodatki, kot so sladka sirotka, rastlinska maščoba, posneto mleko v prahu, emulgatorji, mlečne beljakovine, barvilo in seveda jedilna sol. Vidimo lahko, da gre za izdelek z največjo energijsko vrednostjo in največ soli, zato bo morda boljša opcija, če pri pripravi toasta raje uporabljate običajen sir.


Morda pa se komu bolj dopade takšna oblika, ki jo lahko preprosto namažemo na kruh. Nostalgični »Zdenka« sir mogoče? Sir, voda, mleko in sirotka v prahu, sol in aditivi. Sodeč po količini maščob je delež sira najmanjši izmed vseh alternativ, hkrati pa je še zajeten vir soli.


In še zadnji izdelek, prav tako namenjen mazanju – sirni namaz. Osnova so mleko oziroma sir, smetana in sol. Delež maščob je visok, česar pa ne gre pripisati velikemu deležu sira, ampak dodani smetani. Sirni namaz med vsemi izdelki vsebuje najmanj soli. Osnovnim sestavinam pogosto delajo družbo še maslo, posneto mleko v prahu, stabilizatorji, modificiran škrob, želatina in drugi živilski aditivi.


Vsa štiri živila so seveda lahko del vašega jedilnika. Bolj pomembno je, kako pogosto boste katerega izmed njih izbrali. Ko se boste naslednjič odločali, naj vam bo zgornja primerjava v pomoč pri izbiri najbolj ustrezne alternative.


824 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page