top of page

Twix in olje

Skoraj zagotovo si (bil/a) mnenja, da čokolada ne sodi v kontekst zdravega prehranjevanja?


Povsem pričakovano. Številni članki, objave, influencerji, prehranski "strokovnjaki"... nas še vedno iz dneva v dan prepričujejo, da je temu tako. Češ, da čokolada vsebuje veliko sladkorja in maščob, ima veliko kalorij, redi, zasvoji in še kaj podobnega bi se našlo.

twix, čokolada, olje, žlica, kalorije, maščobe, sladkor, sladkarije, hrana za dušo, junk, oljčno olje, repično olje

Na drugi strani primerjave pa imamo olje. Olje je živilo, za katerega je povsem samoumevno, da ga v naši prehrani uporabljamo na dnevni bazi, celo večkrat na dan. Nepogrešljivo je za pripravo večine jedi, bodisi za toplotno obdelavo ali kot preliv. Poleg tega, da izboljša okus jedi, so kakovostna rastlinska olja za nas tudi dober vir zdravju koristnih maščob. Edina težava je, da olje običajno doziramo po občutku, "od oka". Tri kroge na ponev in dva kroga na solato. Nekaj kar pač počnemo vsak dan, ko si pripravljamo obrok in temu ne posvečamo posebne pozornosti.


Ampak ali veš, da imata zgolj dve žlici olja, večjo energijsko vrednost kot en manjši zavitek ali polovica tablice čokolade. A veš, tiste čokolade, ki redi in nikakor ni del zdrave prehrane. No to.


To je še eden izmed razlogov zakaj hrane ne delimo na dobro in slabo, na zdravo in nezdravo. Vsako živilo te lahko pripelje bližje ali te oddalji od tvojega prehranskega cilja. Ena ključnih veščin pa je, da to razumeš in veš kakšne kompromise lahko sprejmeš, da v svojo prehrano brez težav umestiš vsa živila.


Ne, da se popolnoma odpoveš čokoladi in ne, da vso hrano le še kuhaš in pripravljaš v airfryerju. Brez ekstremov. Lahko pa naslednjič, ko si pripravljaš jajčka na oko, odmeriš količino olja na ponvi. In enako ponoviš še pri kosilu. Hrana bo kljub temu dovolj okusna, če verjameš ali ne pa se bo v tvojem energijskem budžetu sprostilo kar nekaj prostora tudi za sladico.


283 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page