top of page

Zelenjavo v vsak obrok

Saj veš kako delujejo diete a ne? Odpovej se *temu*. Ne jej *tega*. Iz prehrane izloči *to*.


Če te do sedaj še nismo prepričali s svojo filozofijo, da se manj osredotočaj na to, kaj vse lahko iz prehrane odvzameš, da boš lažje prišel/a do svojega cilja in se bolj posveti temu, kaj lahko dodaš, potem obvezno preberi današnjo primerjavo.


Že otroci v vrtcu vejo, da je potrebno uživati čim več zelenjave.


Zelenjava je tako pomembna, da je zaželeno, da jo vključiš v vsak obrok. In ne samo to, zanjo je rezerviran največji del krožnika, kar cela polovica.


V prvi vrsti seveda zato, ker je zakladnica hranil, ki pozitivno delujejo na naše zdravje.


Lahko pa ti je tudi v pomoč pri regulaciji energijskega vnosa in posledično telesne mase.


Ne, ne govorimo o negativnih kalorijah. Prav tako zelenjava ne obljublja takšnih čudežnih učinkov kot fit&slim čaji, fat burnerji in podobne zadeve.


Kje pa je potem trik?

zelenjava, zrezek, meso, krompir, priloga, ogljikovi hidrati, beljakovine, količina, masa, kalorije, energijska vrednost, hujšanje, izguba telesne mase, prehranska vlaknina
Zelenjava v obroku

Ko imamo pred seboj pripravljen obrok, imajo naši možgani radi, da je krožnik poln. Če zelenjave ne vključiš v obrok, to pomeni, da je ves prostor namenjen ostalim sestavinam, torej nekemu beljakovinskemu živilu in ogljikohidratni prilogi, ki so energijsko bolj bogate. Če pa polovico krožnika nameniš zelenjavi, ki bistveno ne doprinese k energijski vrednosti obroka, se sorazmerno zmanjša prostor za ostalo. Krožnik bo v vsakem primeru poln. S čim ga napolniš pa pomembno vpliva tako na energijsko, kot tudi na hranilno vrednost obroka. Zelenjava pa bo hkrati poskrbela še za to, da boš kljub temu dovolj sit/a.


In kaj je najboljše? V osnovi je to še vedno tvoj najljubši obrok. Ničesar mu ne odvzameš, pravzaprav mu celo nekaj dodaš. To se bo slišalo malo nasprotujoče, ampak takšen je učinek zelenjave. Manj hrane – večja sitost.


S takšnimi pristopi te želimo spoznati tudi v SpoznajPrehrano izzivu. Ker to je edino, kar te bo pripeljalo do rezultatov, ki jih boš lahko vzdrževal/a tudi na dolgi rok.

289 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page