top of page

Umetnost branja deklaracij


Prvi korak pri opravljanju zdravega nakupa je upoštevanje ter predvsem razumevanje prehranskih deklaracij na predpakiranih živilih. Deklaracija je namenjena potrošnikovemu ozaveščanju o lastnostih izdelka, vendar kot je razvidno iz slike, lahko zaradi velike količine podatkov pride do nejasnosti ter nerazumevanja. Iz tega razloga bomo osnovne pojme razložili ter poskrbeli, da boste s prihodnjim nakupom natančno vedeli kaj polagate v košarico.


Uporabno najmanj do/porabiti do:

Prva stvar, ki jo pogledamo na hrbtni strani izdelka je datum, nad katerim je, glede na vrsto izdelka, zapisano "uporabno najmanj do" ali pa " porabiti do". Kakšna je razlika?

"Porabiti do" označuje datum do katerega so živila varna za uporabo.

Rok "porabiti do" je naveden na živilih, ki so hitro kvarljiva, zato teh živil po preteku zapisanega datuma ne uživajte. Proizvajalec z določanjem roka "porabiti do" zagotavlja, da živilo ni škodljivo za zdravje ljudi v kolikor se zaužije v skladu s predpisanim rokom.

"Uporabno najmanj do" označuje datum minimalne trajnosti, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost.

Živila po tem datumu so varna za uporabo (v kolikor embalaža ni poškodovana ter upoštevate navodila za shranjevanje), vendar imajo lahko spremenjeno teksturo, okus ter tudi vsebnost hranil.

Sestavine:

Sestavine so zapisane po padajočem vrstnem redu, glede na vsebnost v živilu. Kar pomeni, da največji delež v živilu predstavlja sestavina, ki je napisana na prvem mestu (in tako naprej). V našem primeru vidimo, da živilo vsebuje največ pšeničnega durum zdroba. Hkrati je z zakonodajo določeno, da so alergeni označeni v odebeljeni pisavi, s čim se opozarja na njihovo vsebnost (pomembno predvsem za tiste, ki imajo težave z alergijami).

Pogoji shranjevanja:

Pogoji shranjevanja in ravnanja z izdelkom so označeni z namenom, da potrošnik s pravilnim ravnanjem poskrbi, da izdelek ohrani svoj rok uporabnosti. Upoštevati je potrebno predvsem temperaturo shranjevanja ter pogoje, ki veljajo po odprtju izdelka. V našem primeru, moramo biti pozorni, da hranimo izdelek na suhem. Pri določenih izdelkih moramo biti pozorni, saj se po odprtju spremeni rok uporabnosti ("zaužijte 3 dni po odprtju").

Navodila za uporabo:

V kolikor je izdelek z določenim postopkom potrebno ustrezno pripraviti, so na izdelku zapisana tudi navodila za uporabo. S tem potrošnik zagotovi, da bo izdelek takšne kakovosti, kot jo zagotavlja ter hkrati varen za uporabo.

Neto količina:

Neto količina izdelka predstavlja dejansko količino, ki je zapakirana v embalaži in je namenjena uživanju.

Naziv proizvajalca in država porekla:

Podatki o proizvajalcu in državi porekla so prav tako pomembni za potrošnika. Iz njih je namreč moč razbrati ali je izdelek slovenskega porekla, prihaja iz Evropske unije ali pa iz držav preostalega sveta. To je vsekakor vredno upoštevati pri nakupu živil, še posebej v kolikor gre za sveža živila.

Tabela hranil oz. prehranska tabela:

V prehranski tabeli so zbrani podatki o energijski in hranilni vrednosti živila oz. izdelka. Hkrati je prikazan tudi delež hranil in energije glede na dnevna priporočila. Prehransko tabelo bomo sicer spoznali do potankosti in ji namenili celotno objavo, vendar več o tem v prihodnji objavi.

1,450 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page