top of page

Kje vse se "skriva" sladkor?

Updated: Jun 7, 2019


O dobri in slabi strani sladkorja je bilo že veliko napisanega v naših objavah (1, 2) tokrat pa o tem katera živila z manj sladkorja izbrati na trgovskih policah in kje vse se skriva “prikriti” sladkor.

Najprej začnimo z najbolj očitnim. Trgovske police z bomboni, čokoladami, piškoti in pecivom so seveda kraljice med sladkimi policami. Vsem nam je jasno, da ti izdelki vsebujejo veliko sladkorja in so za to na listi odsvetovanih živil. Če že, izberite raje tiste z manj sladkorja, kot je na primer čokolada z višjim deležem kakavove mase.

Sladkor je pogosto dodan predelanim živilom z namenom izboljšanja okusa ali tehnoloških lastnosti. Na primer jogurtom, katerim je odstranjena maščoba, je pogosto dodan sladkor. Zato raje izbirajte polnomastne jogurte in preverite seznam sestavin na zadnji strani. Jogurt mora vsebovati le mleko in mlečne bakterije, vsebnost sladkorjev v prehranski tabeli pa mora biti okoli 3 g/100 g izdelka, kar predstavlja le naravno prisotno laktozo. Zaradi dodajanja sladkorja vam odsvetujemo tudi uživanje sadnih jogurtov. Raje si navadni jogurt posladkajte s svežim sadjem ali domačo marmelado.

Če ste vedeli ali ne, sladkor je lahko dodan tudi kislim kumaricam, različnim namazom, omakam in konzerviranim živilom, kot so koruza in pelati, zaradi ohranjanja barve in hrustljavosti. Vedno bodite pozorni na deklaracijo in živilo na katerem je med sestavinami napisan sladkor (glukoza, fruktoza, glukozno-fruktozni sirup) raje pustite na trgovski polici. Konzerviranim živilom se na splošno raje izogibajte zaradi nepotrebnih dodatkov in zmanjšanja hranilne vrednosti med obdelavo. Izberite raje sveže ali zamrznjene izdelke.

Tudi žita za zajtrk so lahko "problematična". Celo fitness muesliji znane blagovne znamke vsebujejo 24 g sladkorja na 100 g izdelka. Priporočamo, da si raje posebej kupite ovsene ali druge kosmiče in sami dodajate različne oreščke in suho sadje, ali pa si pripravite domačo granolo. Vse sestavine (razen suhih sliv) zmešajte in pecite 10 min na 180 °C. Ko se ohladi dodajte narezano suho sadje, lahko tudi oreščke po želji. Lahko si granolo pripravite v večji količini in shranite, za hitro pripravljen in okusen zajtrk.

Podrobnejše primerjave kosmičev različnih blagovnih znamk si lahko pogledate tudi na straneh ZPS.


Za konec pa ne moremo mimo sladkih pijač. V povprečju vsebujejo sladke pijače, kot so kokakola, ledeni čaj in fanta, 10 g/100 g sladkorja, kar pomeni, da je v eni pol litrski plastenki kokakole kar 50 g sladkorja (10 vrečk za v kavo!). Tudi sadni sokovi in vode z okusom niso nedolžni. V kolikor si ga zaželite, izberite 100 % sadni sok, oziroma še bolje – kupite sveže sadje in si raje naredite smoothie ali ga pojejte celega. Seveda tudi sadje samo po sebi vsebuje sladkor, vendar ga bomo v kosih lahko pojedli manj in bolj zavestno, kot spili.

Nič ne bo narobe, če si kdaj pa kdaj zaželimo in kupimo nekaj sladkega, vendar pa moramo le to zaužiti zavestno, da gre za sladico in s tem visoko kalorijsko vrednost. Še bolje pa bo, če kupite osnovne surovine dobre kakovosti in si sladico pripravite sami ;) Pazite seveda pri skupnem vnosu kalorij ter potrebnih hranil.

V naslednji objavi pa nadaljujemo z neprebavljivimi ogljikovimi hidrati – prehransko vlaknino in o tem katera živila so res »polnozrnata« in kaj to pomeni.

818 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page