top of page

Zelenjava čez zimske dni


Zelenjava je, tako kot sadje, če ne celo pomembnejša za ohranjanje zdravja in preventivo pred boleznimi sodobnega časa.

Zelenjava je bogata predvsem na račun mineralov, vitaminov, prehranske vlaknine ter antioksidantov. Glede na to, da ima vsaka vrsta zelenjave svoje lastnosti, je zaželeno, da uživamo čim bolj raznovrstno zelenjavo, kar nam omogoča, da bomo lažje pokrili potrebe po omenjenih mikrohranilih. Zaradi tega naj se nakup zelenjave nikoli ne konča pri izboru solate.

Tako kot pri sadju, smo pri zelenjavi prav tako pozorni, da izbiramo sezonsko (paradižnik sredi decembra ni najboljša izbira) ter lokalno pridelano zelenjavo (izberemo slovensko korenje pred korenjem iz Čila, četudi stane par centov več).


Glede na to, da je zima pred vrati, bomo s trgovinskih polic tako izbrali predvsem zelje – odlična izbira je kislo zelje, prav tako kisla repa. Za ta letni čas je primerna tudi zelenjava iz družine korenovk in gomoljnic. V mislih imamo predvsem (vloženo) rdečo peso, zeleno, korenje, krompir.. Na vrtu v tem letnem času lahko najdemo še radič in por ter seveda čebulo.

V kolikor vam tovrstna zelenjava ni po godu, je primerna alternativa lahko tudi zamrznjena zelenjava. Zelenjavo, ki je namenjena zamrzovanju, je namreč potrebno zamrzniti v roku 24 ur, kar omogoča da se večina mikrohranil ohrani pri nadaljnji obravnavi.

Naj vaša nakupovalna košarica vsebuje vsaj tri različne vrste zelenjave. Le-ta pa se naj znajde na vašem krožniku vsaj pri dveh obrokih dnevno.

130 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page