top of page

Življenje v karanteni: kako preprečiti prenajedanje

Slovenija je v karanteni šele par dni. Iz dneva v dan se spreminjajo in zaostrujejo ukrepi z namenom zajezitve širjenja koronavirusa SARS-CoV-2, kar pomeni, da nas tako življenje najverjetneje čaka še nekaj časa. In ne glede na to, da je bistvo vseh ukrepov zbranih zgolj v besedah "ostani doma," se z dano situacijo mnogi ne spopadajo najbolje. Življenje za štirimi stenami s sabo prinaša omejitev gibanja, ogromno prostega časa in velike zaloge hrane.

Trgovinska ali domača polica?

Kombinacija teh dejavnikov pa se v veliki večini primerov kaže v porušenem ritmu prehranjevanja in posledično nepotrebnem prenajedanju. Zato smo vam pripravili par ključnih točk, s katerimi boste svoje prehranjevanje imeli pod nadzorom tudi v času karantene.


Ustvarite si dnevni ritem. Da bi imeli vajeti v svojih rokah, je ta točka osnova za normalen potek dneva. Ne glede na to, ali delate od doma ali ste "zgolj" doma, si določite (okvirno) uro, kdaj se boste zbujali, kdaj boste hodili spat ter kdaj boste jedli določene obroke. Nasvet: za začetek si urnik napišite na papir in mu poskušajte slediti.


Zagotovite si dovolj spanja. Naj bo med odhodom v posteljo in vstajanjem 7-9 ur razmaka. Zadostna količina spanja namreč dokazano regulira apetit ter prav tako doprinese k boljšemu delovanju imunskega sistema.


Obroke jejte zgolj in samo v kuhinji/jedilnici. Tako se boste izognili nabiranju nepotrebnih kalorij na kavču, v spalnici, ipd.


Ne kupujte si "izzivalne" hrane. Hrana ob kateri se ne morete kontrolirati, vam ne bo v pomoč v tem obdobju. V mislih imamo sladke in slane prigrizke, peciva,... saj veste.


Vzemite si čas za posladek. Obožujete sladko? Ni potrebe, da se popolnoma odpoveste sladkim užitkom. Določite čas v dnevu, ko vam nekaj sladkega pričara največ zadovoljstva (npr. ob kavi ali po kosilu). Bodite pa pozorni, da se sladkarij ne lotevate lačni. In seveda, zmernost je lepa čednost.


Prehranjujte se zavedno. Kaj to pomeni? Ko jeste, jejte; usmerite pozornost v okus, barvo, vonj hrane. Ugasnite televizijo, odložite telefon. Uživajte v hrani.


Ustvarjajte v kuhinji. Kuhajte in ne kupujte v naprej pripravljene hrane. Niste dober kuhar? Zdaj je idealen čas, da postanete. Potrebujete pomoč? Zala’s Nutritips je odlična odskočna deska v svet kuhanja.


Ne jejte iz dolgčasa. Če menite, da potrebujete vmesni obrok med (npr.) kosilom in večerjo, namenite temu obroku pozornost. Izberite beljakovinsko živilo (npr. grški jogurt, Skyr, ipd.) in/ali sadje ter pojejte ta obrok v miru v kuhinji. Hkrati je zdaj čas, da se lotite stvari, ki so doslej bile na stranskem tiru. Bodite produktivni, ustvarjalni, igrajte se z otroci, pogovarjajte se s partnerjem, prijatelji.


Bodite telesno dejavni. Kljub izolaciji lahko greste sami oz. s člani istega gospodinjstva na sprehod ali tek. Vseeno pa se izogibajte obljudenim krajem. Pogrešate organizirano vadbo/fitnes? Naši prijatelji vas lahko vodijo iz vaše dnevne sobe. Poglejte si njihove treninge v živo:

Mogoče je zdaj pravi čas za jogo!

Kako pa se pravzaprav prehranjevati v času karantene? O tem smo že pisali TU.


Če imate težave z organizacijo in potekom dneva, si natisnite in zalepite ta članek na vrata hladilnika. Naj vam bodo vselej na dosegu oči. Ponavljajte jih tako dolgo, dokler ne postanejo rutina. Če pa potrebujete našo pomoč, nam pišite na info@spoznajprehrano.com. Naše storitve potekajo nemoteno, spremeni se zgolj način posveta - namesto v živo ga izvedemo online preko videoklica. Tako ohranimo osebno noto in vas spoznamo, na podlagi česa prilagodimo prehranske ukrepe za vas dotično.


Pazite nase in na svoje bližnje, odgovorno upoštevajte ukrepe in (p)ostanite pozitivno naravnani in optimistični – boljši časi nas čakajo.

628 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page