top of page

Afera z oljčnim oljem!

Pred dnevi je v javnosti veliko prahu dvignila afera s ponarejenim oljčnim oljem v Evropski uniji (https://urlzs.com/2hqBp).


Oljčno olje v Italiji in Nemčiji so namreč ponarejali tako, da so pripravili mešanico sončničnega in sojinega olja, ki so mu dodali barvila in druge snovi, da je le to izgledalo kot pravo oljčno olje. Prodajalo se je seveda pod kategorijo in ceno ekstra deviškega oljčnega olja.



V čem se ekstra deviško oljčno olje razlikuje od deviškega oljčnega olja?


Pridelava hladno stiskanega (nerafiniranega) oljčnega olja poteka na sledeč način (poenostavljeno): oljke se ob primerni zrelosti obere in kasneje zmelje v oljarnah. Nato iz nastale oljčne drozge z različnimi mehanskimi načini pridobijo oljčni mošt in kot stranski produkt ostanejo tropine. Za tem se iz mošta s centrifugiranjem pridobi oljčno olje.


Pri obiranju, proizvodnji in skladiščenju oljk ter olja lahko zaradi napak oziroma nedoslednega dela proizvajalca pride do sprememb v kakovosti izdelka. Do sprememb lahko pride dokaj hitro, saj oljčno olje zaradi vsebnosti dolgoverižnih maščobnih kislin zelo hitro oksidira. Za ekstra deviško oljčno olje pa je značilno, da ne sme imeti nikakršnih senzoričnih napak. Če se odkrijejo, se taka olja razvrstijo v nižjo kategorijo (deviško olje ali lampante).



Kupujemo tudi v Sloveniji ponarejeno oljčno olje?


V lanskem letu je UVHVVR (Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) opravila pregled večinoma ekstra deviškega oljčnega olja na slovenskem tržišču. Potrebno je sicer izpostaviti, da inšpektorji pri pregledu oljčnega olja niso ugotovili potvorb, ampak le slabšo kakovost oljčnega olja. 35 naključnih ekstra deviških oljčnih olj so preizkusili senzorični ocenjevalci v akreditiranih laboratorijih, pri enajstih so odkrili neskladnost senzoričnih lastnosti s kategorijo. Oljčna olja, ki niso bila v skladu z deklarirano oznako so navedena v pripetem članku. Ti izdelki zavajajo potrošnika z napačno navedbo kategorije zato se morajo umakniti iz prodaje. Glede na to, da varnost potrošnikov ni bila ogrožena, ti izdelki ne bodo odpoklicani. Določena olja so že umaknili iz trgovin, vendar jih bodo proizvajalci verjetno le “preimenovali” in vrnili na police pod imenom “deviško oljčno olje”, če bodo ustrezali senzoričnim parametrom za to kategorijo.


608 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page