top of page

Beljakovinske ploščice

Beljakovinskih ploščic je na trgu malo morje. Ključno je, da veš, da četudi se vse ponašajo z nazivom beljakovinski/proteinski še ne pomeni, da so vse tudi enako kakovostne.


Na spodnji sliki so predstavljene energijske in hranilne vrednosti devetih različnih beljakovinskih ploščic, ki jih najdemo na trgu. Seveda, če bi želeli zajeti vse, temu zapisu nebi bilo konca. Lahko pa svojo najljubšo ploščico primerjaš s spodnjimi devetimi in ugotoviš, ali je morda čas za zamenjavo.

Primerjava kakovosti beljakovinskih ploščic.
Beljakovinske ploščice

Na kaj biti pozoren pri izbiri beljakovinske ploščice?


1. Vsebnost beljakovin. Smisel vsakega živila, ki se ponaša z nazivom beljakovinski/proteinski je ta, da tvoj obrok dodatno obogati z beljakovinami. Če izbereš beljakovinsko ploščico je torej tvoj cilj, da ta vsebuje čim več beljakovin. Ampak tukaj se skriva še en dodaten “keč”. Ne bo dovolj, da se orientiraš glede na vsebnost beljakovin na 100 g izdelka, pač pa bo zate bolj ključen podatek ta, kakšna je vsebnost beljakovin na maso ploščice. Če ima ploščica 20 g beljakovin na 100 g se sicer sliši dovolj, a vendar, če ploščica tehta 45 g, iz nje ne dobiš niti 10 g beljakovin. Tretja pomembna stvar pa je še izvor beljakovin. Najpogosteje so ploščice obogatene z mlečnimi/sirotkinimi beljakovinami, ki so dobre kakovost. V kolikor izbereš vegansko ploščico pa naj le-ta vsebuje ali sojine beljakovine, ali pa kombinacijo beljakovin stročnic, žit in/ali semen.


2. Vsebnost maščob. Med sestavinami beljakovinskih ploščic pogosto najdemo npr. kakavovo maslo in rastlinska olja, ki prispevajo k večji vsebnosti maščob in posledično višji energijski vrednosti ploščice. Če ti beljakovinska ploščica služi kot obrok pred, med ali po treningu, ali če paziš na svoj energijski vnos je še posebej smiselno poiskati takšno, s čim manj maščobami.


3. Vsebnost sladkorjev. Na izbiro imaš tako beljakovinske ploščice slajene s sladkorjem, kot tudi takšne brez sladkorja, slajene s sladili. Slednje bodo za povprečno osebo boljša izbira, saj ti lahko pomagajo zmanjšati vnos sladkorja, hkrati pa imajo običajno tudi nižjo energijsko vrednost. A vendar imajo sladila tudi svoje pomanjkljivosti. Lahko vplivajo na aromo ploščice, ki ji dajo umeten ali kovinski priokus. Prav tako pa se lahko zgodi, da ti večja vsebnost sladkornih alkohol povzroči prebavne težave.


Beljakovinske ploščice so lahko dober prigrizek s katerim lahko svojo malico obogatiš z beljakovinami, a ne pozabi, da lahko tudi ploščice pomembno prispevajo k tvojemu energijskemu vnosu. Ne izbiraj pa beljakovinskih ploščic, ko ti zapaše čokolada, v prepričanju, da so le-te bolj »zdrava« alternativa. Vse kar je, ti bodo vzele nekaj užitka, verjemi pa, da tvoje želje po čokoladi ne bodo potešile.



628 views0 comments

Recent Posts

See All

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page