top of page

Čokolino

Je sploh kdo tukaj, ki ni zrastel ob čokolinu ali kateri od drugih Lino različic?


In stavit gremo, da se pri marsikomu še vedno znajde na jedilniku.


Ampak tako kot smo zrastli mi, so zrastla tudi naša pričakovanja in zahteve. Do nedavnega smo bili zadovoljni z eno različico čokolina, danes pa si želimo, da bi tako okusen obrok hkrati bolj ustrezal sodobnim prehranskim smernicam.


Jasno je, da ima »klasični« čokolino, čeprav bogat s sladkorji, svoje mesto v uravnoteženi prehrani, če ga znaš vanjo ustrezno umestiti. Proizvajalec pa nam je pri tem še dodatno priskočil na pomoč, tako da je na trgovske police postavil nove različice, ki so bolj v koraku s časom.

Lino, čokolino, čokolešnik, podravka, fit, čokolino fit, protein, beljakovine, sirotka, čokolino protein, whey, brez glutena, celiakija, baby, dojenček, otroci, brez sladkorja, mleko, kaša, žitna kaša
Čokolino

Ker je sladkor tista sestavina, zaradi katere je čokolino najtežje umestiti v vsakodnevno prehrano, je bilo čokoladni pšenični kaši najprej odvzetega 30 % sladkorja, in dobili smo čokolino Fit.


Vsi izdelki postanejo bolj atraktivni, ko zraven imena dobijo pridevnik »proteinski«, zato bi bil greh, če ne bi imeli na tudi čokolina na voljo v takšni različici. Ta ima od vseh najbolj ugodno sestavo, saj zaradi dodanih sirotkinih beljakovin vsebuje skoraj štirikrat toliko beljakovin kot večina ostalih, hkrati pa vsebuje še manj sladkorja kot čokolino Fit.


Tudi za tiste, ki iz določenih razlogov ne uživajo glutena je bilo prijazno poskrbljeno, da kljub temu niso prikrajšani za ta okusen obrok. Pri čokolinu brez glutena je osnova rižev zdrob, po sestavi pa je bolj podoben čokolinu Fit, kot pa originalni različici.


Pred kratkim smo na trgovskih policah odkrili čokolino Baby, ki je namenjen najmlajšim in je zato brez dodanega sladkorja. A ko smo preverili tabelo hranilnih vrednosti smo ugotovili, da v resnici vsebuje več sladkorja, kot ostale novejše alternative. Poleg tega vsebuje še enkrat toliko maščob in trikrat toliko beljakovin kot »klasični« čokolino. Razlog se skriva v tem, da se že v pripravku nahajata mleko in sirotka v prahu. Zato je tudi mišljeno, da se ta čokolino pripravi samo z vodo, medtem ko ostalim običajno dodaš mleko ali poljuben rastlinski napitek. Ne pozabi, da tudi ta prispeva k energijski vrednosti tvojega obroka.


Kako pogosto pa se pri tebi čokolino znajde na jedilniku?

804 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page