top of page

Dobra stran kruha

Mesni, ribji, sirni, mlečni, zelenjavni, iz stročnic, iz oreškov, sojin, avokadov, in še in še. Namazi so zelo široka skupina živil, s katerimi lahko popestriš kos kruha in druge jedi, ponudba pa je iz dneva v dan bolj pestra.


Namazi so dober primer tistih živil, pri katerih ti še kako pride prav znanje o prebiranju označb na embalaži izdelka. Ker gre za predelana živila, moraš biti sploh pri industrijskih namazih še posebej pozoren/a kakšni sta njihova sestava in hranilna vrednost.


Ko preverjaš sestavine izbranega namaza, vedno upoštevaj pravilo: manj je več. Seznam sestavin je pri industrijski namazi pogosto kar obširen. Tista »glavna« sestavina, po kateri se namaz imenuje večinoma predstavlja manj kot polovični delež vseh sestavin, najpogosteje pa jo spremljajo še različni viri maščob, začimbe, sol, drugi dodatki in aditivi, ki poskrbijo za ustrezne senzorične lastnosti namaza.

namaz, namazi, kruh, pašteta, humus, argeta, zelenjavni namaz, čičerika, piščanec, junior
Namazi

Namazi so tudi še en dokaz, da pri hrani in prehrani ni vse črno-belo. Na infografiki sta prikazani energijska in hranilna vrednost piščančje paštete in namaza iz čičerike (humusa). Na pamet bi si zagotovo upali sklepati, da ima humus, kot primer namaza iz stročnice, bolj ustrezno hranilno sestavo. Izkaže se, da je v njuni energijski vrednosti precej majhna razlika. Piščančja pašteta, pričakovano glede na njeno glavno sestavino, vsebuje več maščob, a ima tudi skoraj enkrat večjo vsebnost beljakovin kot namaz iz čičerike. Po drugi strani pa so stročnice bolj bogate s škrobom, zato so ogljikovi hidrati tisti, ki pomembneje prispevajo k energijski vrednosti humusa. Čeprav gre v enem primeru za namaz živalskega izvora, v drugem primeru pa za rastlinski namaz, je vsebnost nasičenih maščob pri obeh skoraj enaka, pa tudi vsebnost soli ne izstopa pri nobenemu od namazov.


Poleg izbire namaza, je ključnega pomena tudi njegova vloga v tvoji vsakodnevni prehrani. Če je tvoja prehrana uravnotežena, sestavljena pretežno iz minimalno predelanih živil, je seveda tudi tvoj najljubši namaz dobrodošla popestritev jedilnika. Če ga namažeš na polnozrnat kruh in obroku dodaš še obilico zelenjave, seveda toliko bolje. Še tista zadnja stvar na katero velja opozoriti pa je količina namaza. Ta je tisti končni dejavnik, ki bo, ne glede na izbiro namaza, pomembno vplival na energijsko vrednost tvojega celotnega obroka.

Če te zanima še več primerjav različnih namazov pa preveri še naše pretekle objave, saj se jih je do sedaj že kar nekaj nabralo v naši zbirki.

240 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page