top of page

Kako v svoj vsakdan vključiti vsaj 30 g prehranske vlaknine?


zajtrk, kosilo, malica, večerja, prehranska vlaknina, vlaknina, vlaknine, prehranske vlaknine

Prehranska vlaknina je snov, ki jo najdemo izključno v hrani rastlinskega izvora.


O tem kako pomembna je za naše zdravje čivkajo že vrabci na strehi. Pa tudi o tem, da je lahko v pomoč pri izgubi telesne mase, še bolj ključna pa je njena vloga pri prebavi.


Prehransko vlaknino delimo na topno in netopno.


Topna vlaknina se v črevesju razgradi in nase veže ostalo črevesno vsebino ter jo naredi bolj viskozno in upočasni njen prehod skozi prebavni trakt. S tem se poveča izkoristljivost hranil, podaljša občutek sitosti in zmanjša nihanje sladkorja med obroki, skupaj z vlaknino pa se iz telesa izločijo tudi holesterol in škodljive snovi. Topna vlaknina prevladuje npr. v ječmenu in ovsu , stročnicah, jabolkih, slivah, citrusih, korenju in sladkemu krompirju.


Netopna vlaknina pa se v črevesju ne razgradi in se neprebavljena izloči z blatom, s tem pa pospeši prehod hrane skozi prebavni trakt. Več netopne vlaknine se nahaja npr. v polnozrnatih živilih, lupini in trših delih zelenjave in sadja ter oreških in semenih.


Da lahko izkoristiš vse njene koristne učinke je priporočeno, da zaužiješ vsaj 30 g skupne prehranske vlaknine na dan. Dejstvo pa je, da ima velik del prebivalstva še vedno težavo z doseganjem zadostnega vnosa.


Izkaže se, da je dokaj enostavno, če je tvoja prehrana dovolj pestra in bogata z rastlinskimi živili. Za lažjo predstavo, smo zate pripravili nekaj primerov jedilnika, s katerim vneseš dovolj in še več prehranske vlaknine.


Ko te naslednjič poheca prebava, najprej premisli, če je v tvoji prehrani dovolj živil bogatih s prehransko vlaknino.


Dovolj prehranske vlaknine = dober kakec.

zajtrk, kosilo, malica, večerja, prehranska vlaknina, vlaknina, vlaknine, prehranske vlaknine, ovsena kaša, ovseni kosmiči, mleko, jogurt, mandlji, oreški, jabolko, arašidov namaz, krompir, piščanec, file, paprika, bučka, solata, fižol, stročnice, sendvič, šunka, kruh, jajce, rdeča pesa
zajtrk, kosilo, malica, večerja, prehranska vlaknina, vlaknina, vlaknine, prehranske vlaknine, jajčna omleta, jajca, omleta, žemlja, paprika, kruh, humus, grški jogurt, skyr, banana, testenine, tuna, mezga, paradižnik, grah, solata, ajdova kaša, narastek, skuta, jabolko, rozine
zajtrk, kosilo, malica, večerja, prehranska vlaknina, vlaknina, vlaknine, prehranske vlaknine, toast, kruh, avokado, losos, rukola, breskev, piškoti, riž, rižota, zelenjava, por, korenje, paprika, tofu, motovilec, koruza, ješprenj, solata, ječmen, čičerika, paradižnik, feta, sir

378 views0 comments

Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page